Új vezetés a Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. élén

Leváltotta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága a 100 százalékos állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. (SzRt.) és a Magyar Posta Zrt. vezetőségét.

Az MNV új igazgatóságának döntése értelmében megszüntetik Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának, Székely Gábornak a munkaviszonyát és visszahívják az igazgatóság tagjait is. A vezérigazgatói posztra Szentpétery Kálmánt nevezték ki. A posta vezérigazgatójának, Szűts Ildikónak szintén megszűnik a munkaviszonya, utóda Schmidt Pál Péter lesz – tájékoztatott a csütörtöki igazgatósági ülésen hozott döntésekről pénteken az MNV Zrt.

A játékszerveztő társaságnál az új igazgatóság tagjává választották 2013. május 31-ig Szentpétery Kálmánt, Baranyay Lászlót, Kollár Károly Attilát, Komondi Zsoltot, Nánásy Csabát és Tóth Tamást. A társaság vezérigazgatói posztjára Szentpétery Kálmán került. Az új vezetéstől az MNV Zrt. azt várja, hogy magas színvonalon teljesítse a társasággal kapcsolatos szakmai és pénzügyi követelményeket. Az SzRt. Felügyelő Bizottságának szintén visszahívásra került tagjai helyett Szabó Ivánt, Incze Zsolt Istvánt és dr. Varga Editet választották – tájékoztatott a csütörtöki ülésén hozott döntésekről pénteken az MNV.

A Magyar Posta Zrt-ben szintén 100%-os tulajdonos a Magyar Állam, amelynek tulajdonosi jogait az MNV Zrt. gyakorolja. Az MNV Zrt. Igazgatóságának döntése alapján a Nemzeti Vagyonkezelő megszünteti Szűts Ildikónak, a Posta vezérigazgatójának munkaviszonyát. Utóda az operatív vezetői poszton Schmidt Pál Péter lesz. A csütörtöki ülésen az MNV Zrt. Igazgatósága döntött a Magyar Posta Zrt. új Igazgatóságáról is. A testület elnöke Kalmár István, korábbi elnök vezérigazgató lesz, tagjai pedig Major István, Varga Dezső, Rajnai Attila, Schmidt Pál Péter, Szalai Gabriella és Urbán György Fülöp.

Az MNV szerint a nemzetgazdaságilag jelentős súlyú társaságtól a tulajdonos azt várja, hogy magas színvonalon tegyen eleget egyetemes szolgáltatási kötelezettségének, érvényesítse a takarékos és átlátható gazdálkodás szempontjait.

Az MNV Zrt. Igazgatóságának ülésén a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója kezdeményezte, hogy hívják össze a Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. rendkívüli taggyűlését. A társaság 74 százalékban a magyar állam, 26 százalékban pedig a települési önkormányzat tulajdonában van. A taggyűlés sürgős összehívását az indokolja, hogy a cég gazdálkodása, a tófürdő rekonstrukció beruházás, valamint a fürdőhöz tartozó kemping bérbeadása kapcsán ügyészségi vizsgálatok folynak. A személycseréhez a kisebbségi tulajdonos Hévízi Önkormányzat hozzájárulása is szükséges. A Magyar Állam képviseletében eljáró MNV Zrt. mindenképpen egyeztetni kíván még a taggyűlés előtt a város vezetésével.

– Független Hírügynökség –