Új szegénység jelent meg Székesfehérváron

A családok harmadának vannak számlafizetési gondjai Székesfehérváron.

A városban megjelent az úgynevezett új szegénység, amikor nem a létfenntartás, hanem az egzisztencia került veszélybe. Elkészült a város szociális térképe, amelynek tapasztalatait kedden sajtótájékoztatón ismertette Márton Zoltán, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke.

A szociális térkép egy teljes demográfiai és szociális adatbázis, amely földrajzi elhelyezkedés szerint elemzi a problémákat. 2003-ban készült először Székesfehérváron, szakmailag tízévente lenne szükség újra, a válság miatt készült el most egy új.

Kiderült: a város 40 ezer háztartása óriási küzdelmet folytat, és nagyobb drámai hatás nélkül akkor vészelhetik át a válságot, ha az két éven belül megáll. Új szegénység alakult ki: sok család nem tudja a korábbi életszínvonalát tartani, amely az egzisztenciáját veszélyezteti. A háztartások 30 százaléka nem tudja tartósan vagy átmenetileg a számláit fizetni, ugyanakkor a 150 ezer forint fölötti tartozást felhalmozó családok száma csökkent az önkormányzat tavasszal bevezetett szociális támogatási rendszerének hatására. A város 17 általános iskolájából háromban romlottak a gyerekek szociális körülményei.

Ezek az adatok annyit érnek majd, amennyit a döntéshozók felhasználnak belőlük. Az új területek leszakadása akkor előzhető meg, ha a közoktatási koncepcióban, a közfoglalkoztatásban és a települési esélyegyenlőségi tervben figyelembe veszik majd az adatokat – mondta Márton Zoltán.

– Független Hírügynökség –