Új múzeum születik Debrecenben

Új múzeum születik Debrecenben
A város 412 millióból hozza létre az új kiállítóteret; az összeg 90 százaléka uniós pénz.

Hosszú-hosszú évtizedek után végre sikerül méltó kiállítóhelyet találni Déri György Debrecennek adományozott értékes néprajzi gyűjteményének, amellyel a Magoss-házban ismerkedhet meg a közönség legkorábban 2012 júniusában.

Mindez 412 millió forintból valósul meg. Az örvendetes hírről Halász János, a város kulturális alpolgármestere, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára számolt be pénteken sajtótájékoztatón. – A Néprajzi Kincsesház kialakítására a város 371 millió forintot nyert uniós pályázaton, amihez 41 millióval járul hozzá a saját költségvetéséből. A döntés egy hónappal ezelőtt született meg. Az első pályázatunkat két éve forráshiány miatt elutasították. Most viszont már kijelenthető, hogy vidéken új néprajzi múzeum születik – mondta a politikus.

Déri György – a híres debreceni múzeumról ismert Déri Frigyes tesvére – hagyatéka átfogóan mutatja be a Kárpát-medencei magyarság jellegzetes néprajzi tárgyait.

Az idők folyamán a szakemberek nem csak gondozták, hanem gyarapították is, így a 2318 darabból álló gyűjteményt hazánk második legjelentősebb ilyen jellegű kollekciójának tartják.

 

HBN