Új múzeum Debrecenben

A város 412 millióból hozza létre az új kiállítóteret; az összeg 90 százaléka pályázati pénz.

Hosszú-hosszú évtizedek után végre sikerül méltó kiállítóhelyet találni Déri György Debrecennek adományozott értékes néprajzi gyűjteményének, amellyel a Magoss-házban ismerkedhet meg a közönség legkorábban 2012 júniusában. Mindez 412 millió forintból valósul meg.

Az örvendetes hírről Halász János, a város kulturális alpolgármestere, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára számolt be pénteken sajtótájékoztatón. – A Néprajzi Kincsesház kialakítására a város 371 millió forintot nyert uniós pályázaton, amihez 41 millióval járul hozzá a saját költségvetéséből. A döntés egy hónappal ezelőtt született meg. Az első pályázatunkat két éve forráshiány miatt elutasították. Most viszont már kijelenthető, hogy vidéken új néprajzi múzeum születik – mondta a politikus.

Déri György – a híres debreceni múzeumról ismert Déri Frigyes tesvére – hagyatéka átfogóan mutatja be a Kárpát-medencei magyarság jellegzetes néprajzi tárgyait. Az idők folyamán a szakemberek nem csak gondozták, hanem gyarapították is, így a 2318 darabból álló gyűjteményt hazánk második legjelentősebb ilyen jellegű kollekciójának tartják.

 
Autistáknak is
Hét állandó kiállítóterem és egy többfunkciós múzeumpedagógiai tér várja majd a látogatókat Rákóczi utca 25. szám alatti Magoss-házban, ahol hamarosan megkezdődik a Néprajzi Kincsestár kialakítása; a munkálatokkal a tervek szerint 2012 júniusára végeznek.
Halász János kulturális elmondta: az új múzeumban a népi mesterségek népszerűsítésére, kézműves vásárokra is lesz lehetőség, de ami ennél fontosabb, hogy a vakok és gyengénlátók mellett az autista gyerekeket szintén bevonják különféle néprajzi foglalkozásokba.
 
Játszóház is lesz
 
A kincsestárat, amely már a kulturális fővárosi pályázatban is szerepelt, eredetileg a Múzeum utca 4. szám alatti egykori banképületben akartuk létrehozni. Ám statikailag olyan rossz állapotban van, hogy a felújítása hatalmas összegbe került volna. Így esett a választás az egykori debreceni polgármester, Magoss György számára 1906-ban épített házra, amely ma is önkormányzati tulajdonban van, s helyi védettséget élvez – közölte Halász János.
Mint megtudtuk, a múzeum összes termében hangos gépi idegenvezetés gondoskodik majd arról, hogy a vakok és gyengénlátók, valamint az angol és német nyelvet beszélők ne maradjanak le a tudnivalókról. “Régen és ma” címmel egy-egy kiállított tárgy és mai megfelelőjének párhuzamba állításával az idők változását szemléltetik, s kézzel közvetlenül megfogható eszközöket is bemutatnak. A kiállítási egységekhez elektronikus úton kapunk bővebb információt.
Az elképzelés szerint a ház szakmai fórumoknak is helyet adna, sőt a nép- és iparművészetekben, népi kismesterségekben érdekelt vállakozóknak segítséget adnának pályázatfigyelésben. Játszóházak, szünidei programok, nyári táborok szervezése szintén szerepel majd a feladatok között. A város új intézményét a Debreceni Művelődési Központ fogja üzemeltetni.
HBN–RaL

Feltételhez kötötte az ajándékozást…

 Déri György tüzér ezredes gyűjteményének első darabjait még a múlt század elején, nagyszebeni állomáshelyén szerezte be. Később rendszeresen tanulmányozta a nagy múzeumok kiállításait és állandó kapcsolatban volt a korszak legtekintélyesebb néprajztudósaival – olvasható Magyari Márta és Petrovszki Ildikó egy munkájában. Mint írják, Dériben az 1930-as évek végén érlelődött meg, hogy a kollekciót egy nagyobb városnak ajándékozza. Végül azzal a feltétellel ajándékozta a városnak, hogy az gondoskodik állandó, önálló múzeumi egységként kezelt bemutatásáról. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai a döntően a XVIII. századból és a XIX. század első feléből származó dunántúli és felvidéki valamint erdélyi szász és székely régi stílusú hímzések, lepedőszélek, párnavégek. A kerámiákat tekintve szinte minden számottevő fazekasközpontból őriz emléket. A pásztorfaragások közül kiemelkednek azok a somogyi. a XIX. század első feléből származó kisméretű tárgyak, amelyeken míves spanyolozott díszítés látható.