Új könyvvel jelentkezett Bárdos András

Új könyvvel jelentkezett Bárdos András
Egyszerre kemény és megható regénnyel lepi meg az olvasókat a híradósból lett író, Bárdos András. Egy angyali lány és egy ördögi férfi történetében a szerző mellébeszélés nélkül mutatja meg, hogyan működhet egy működésképtelenségre ítélt kapcsolat: egy igazi szerelem.

Első regénye, az Ítélet című krimi megjelenésekor azt mondta, azért írta meg, hogy elmondhassa a világról azt is, amiről híradósként hallgatnia kellett. Adja magát a kérdés: miért írta meg a Love Story-t?

Már az Ítéletben is fontos szerepe van a férfiak és nők viszonyának. Úgy látom, hogy a világot a férfiak rendezték be, a nők pedig megpróbálnak alkalmazkodni, több-kevesebb sikerrel. A Love Story az, ami a címe. Két ember szerelme, viszonya. Rendkívül egyenlőtlen viszonya.

Szoktam ismerőseimet kérdezgetni, vajon sok jó házasságot ismernek-e. A válasz általában az, hogy nem. De miért? Miért olyan pokoli a házasságok többsége? Gyakran látom, a vak is látja, hogy két ember egyszerűen nem illik össze. Mindenki látja, csak ők nem. Ilyenkor mindig felteszem a kérdést, miért vannak együtt? Mi elől menekülnek egymáshoz? Ebben a történetben is csak nehezen derül ki, miért is szereti a lány a férfit.

Végül is biztosak vagyunk-e abban, hogy a monogámia az egyetlen út? Az állatok közül kevés monogám. Tegye fel a kezét, aki sosem vágyott másra, mint a párjára. Nem kell a megcsalásnak megtörténnie, a vágy elég. Amit persze esetenként vagy többnyire legyőz a félelem, a szánalom vagy a konvenciók hada. Persze az is gyakori, hogy két össze nem illő ember végül egymásra talál. A Love Story erről szól, bár itt fájdalmas az egymásra találás.

A regény címe ismerős. Erich Segal világsikert aratott vele, a könyvből készült film, pedig az egyik legnagyobb filmsiker volt.

Aki a könyvemet elolvassa, észreveszi majd, hogy nem csak a címe ismerős. Szándékosan nyúltam a „klasszikus” Love Storyhoz, Segal kisregénye adja a kereteit, ám a történet 2010 Magyarországán játszódik, egy magyar lány és egy magyar fiú különös kapcsolatáról és az őket körülvevő világról szól: főnökökről, brókerekről, bajtársakról, szülőkről, orvosokról.

Bárdos András új könyvét dedikálja


Visszaköszön az is, hogy a szerelmes történet a férfi szemszögéből van elmesélve.

Így van. Mostanában a legtöbb szerelmes regényt nők írják nőknek, és a bennük szereplő férfiakat gyakran ábrázolják olyannak, amilyennek nőként látni szeretnék őket. De a férfiak nem ilyenek. Az én Love Storymban szereplő férfi egyszerűen nem érti, miért kellene elérzékenyülnie, helyzeteket átéreznie, mert érzelmi intelligenciája nulla. És amikor rájön, mekkorát hibázott, már késő.

Miért?

Mert a férfiak nem olyanok, mint a nők hiszik. Sokan megpróbálnak megfelelni annak a szerepnek, azoknak az érzelmi elvárásoknak, amiket a nők állítanak velük szemben, de belül általában valami nagyon más van, gyakran sokkal kevesebb. Ha nem is olyan kevés, mint Olivérben, a regény főhősében.

Önben mennyi van?

Nézze, semmi okom, hogy hazudjak. Azt gondolom magamról, hogy ebben a tekintetben átlagos férfi vagyok. Gyakran kényszerített rá az élet, hogy megjátsszam magam, mert nem fogadták volna el az őszinteségemet. Baj, ha valaki nem lehet olyan, amilyen, mert a konvenciók nem engedik. Mégis mára mindennél többre tartom az őszinteséget. Talán, mert már megengedhetem magamnak.

Van esélye egy nőnek, hogy „betörjön” egy ilyen férfit?

Van! De nagyon kell akarni és nagyon sok mindenről kell lemondani. Van remény! Bár előfordulhat, hogy mire a férfi észhez tér, már késő. És ennek megfelelők az első reakciók is. Volt, aki haragudott rám, mert nem akart szembesülni azzal, hogy ő is így él. Egy másik ismerősömet megkérdeztem, milyen a könyv, azt válaszolta fogalma sincs, mert végig bőgte.

Ön szerelmes?

Igen. Szerelmes vagyok a feleségembe, és hálás vagyok neki azért, hogy együtt tud élni velem, meg az őszinteséggel, ami gyakran fájdalmas. Bár kettőnk közül még mindig ő utálja jobban a hazugságot.

Kinek ajánlja a könyvet?

Nőknek, akik többet akarnak tudni a férfiakról és férfiaknak, akik szeretnék tudni, nincsenek egyedül. Mindenkinek, aki kíváncsi egy mai történetre, mai hősökkel, örök problémákkal.

Címkék: , ,