Új köntöst kap az ős-Bánk bán

A mai zenei nyelv eszközeivel kell újragondolniuk a pályázóknak a Bánk bán három részletét a Debreceni Egyetem Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi zeneszerzői pályázatán.

A sikeres művek Egressy Béni eredeti szövegkönyvébe illesztve szólalnak majd meg, így adva archaikus és egyben újszerű hangzást a darabnak.

Jubileumi zeneszerzői pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából. A pályázat nem véletlenül állította a középpontba a Bánk Bán című operát, a mű újrafelfedezése ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött: az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchenyi Könyvtár megjelentett egy kritikai kiadást, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ős-verzióját”. Ezt a változatot játszotta 2008-ban a Debreceni Csokonai Színház is.

 Három kulcsfontosságú jelenet

„A pályázók feladata, hogy az eredeti dramaturgiát szem előtt tartva a mai nyelv zenei eszközeivel újragondolják a helyreállított szövegkönyv három kulcsfontosságú jelenetét. A sikeres pályaművek az ős-Bánk Bánba illesztve szólalnak majd meg, a pályázati kiírásban ugyanis megtartottuk Egressy Béni eredeti, archaizáló sorait. Az újszerű zenei eszközök és a darab ősverziójának kontrasztja biztosítja majd az előadás különlegességét” – tájékoztatott Dr. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja.

Előválogató zsűri

A beérkezett pályaműveket egy előválogató zsűri értékeli majd, és választ ki egyet-egyet jelenetenként. A zeneművek a debreceni döntőben, az eredeti Bánk Bán operában hangzanak majd el, ahol a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekara kíséri az énekeseket Hámori Máté, a zenekar karmesterének irányításával.

A pályázatra a nevezési határidő: 2010. szeptember 10., nevezési díj nincs, a nyertes alkotások pedig díjazásban valamint különdíjakban részesülnek. A díjazás értéke:

I. díj: 250.000 Ft.-

II. díj: 150.000 Ft.-

III. díj: 75.000 Ft.-

A jelentkezés további részletei a www.zene.unideb.hu/erkelpalyazat oldalon érhetők el.