Összeomlott házak, hidak – a víz mindent vitt

Elzárt települések, településen belül elzárt területek. Kilenc ház összedőlt, többen a víz fogságában.

Szendrő, Felsődobsza, Tornabarakony, Hernádkércs. Vagy hatalmas kerülővel, vagy traktorokkal, de leginkább sehogy sem lehetett nyolc települést megközelíteni a hétvégén megyénkben. Kenyeret a helyi pékségekben sütöttek, de az alapanyagok is fogytán vannak. A védekezésben részt vevő több száz ember ellátását is csak nehezen tudják megoldani.

Szendrőt már csütörtökön elöntötte a víz, a hétvégére pedig teljesen elzárta az árvíz a várost. Szaniszló János polgármesterrel vasárnap délután beszéltünk, akkor azt mondta: két órája, hogy Rudabánya felől márt el lehet jutni hozzájuk. Hozzátette: 147 embert kellett kiköltöztetni, ők ismerősöknél, rokonoknál töltötték az elmúlt napokat, heten pedig a város óvodájában kaptak szállást.

Szendrőben kilenc ház összedőlt, ötről még nem lehet tudni, mi lesz a sorsuk – mondta a polgármester. Probléma az is – folytatta –, hogy a város közepén található híd összeomlott, így 1100 embert, a városon belül is elzárt a víz. Őket csónakokkal vagy traktorral próbálják megközelíteni.

A polgármestertől azt is megtudtuk: egy beteg volt az elmúlt napokban, aki kórházi ellátásra szorult, őt csónakkal hozták ki, majd terepjáróval vitték ki a településről.

Nem tart sokáig

Felsődobszán mentőhelikopterre is szükség volt, mert egy kisfiúra rádőlt egy szekrény, őt csak így tudták Miskolcra hozni a kórházba. Mikor vasárnap délután beszéltünk Bene Klára polgármesterrel, azt mondta: egy irányból még el lehet jutni hozzájuk, de ez már nem tart sokáig. Akkor csaknem 700 rendőr, 200 vám- és pénzügyőr vett részt a védekezésben, valamint 45 fradiszurkoló. A polgármester elmondta: 30 házat öntött el a víz, 12 embert kellett kiköltöztetni, ők ismerősöknél kaptak szállást. A legproblémásabb, a pékáru eljutása, de abban bíznak, ez is megoldódik. Helyben is sütnek, de fogytán az alapanyag – mondta. Bene Klára vasárnap délután arra is próbált megoldást találni, hogy Miskolcra, egy kórházban fekvő beteg fiúnak a településről kivigyék az otthon maradt gyógyszereit.

Hat napja elzárva

Tornabarakonyt csak traktorral lehetett megközelíteni vasárnap, és Kis Kondás István falugondnok szerint ez még két napig így marad. Őket nem az árvíz, a belvíz fenyegeti, de az útjaikat elzárta az ár. Traktorral hordanak be gyógyszert és élelmiszert is – tette hozzá.

Hernádkércsen a tűréshatár szélén voltak vasárnap délután. Kiss Zoltán polgármester arról panaszkodott, alig egy órát aludtak az éjjel. Csaknem 90 veszélyeztetett ház van, 26 embert kiköltöztettek, ők rokonoknál töltik az éjszakákat. Egy orvoscsoport is volt a településen, így a betegeket helyben el tudták látni. Hernádkércset már ötödik napja nem lehet megközelíteni, az élelmiszer is csak kerülővel jut be a faluba.