Összecsapott a Greenpeace a francia halászokkal

Összecsapott a Greenpeace a francia halászokkal
Egymást vádolja erőszakkal a Greenpeace környezetvédelmi csoport, és a francia halászok szervezete a súlyos pénteki összecsapásuk után.

Egy brit aktivista lábát átlőtték egy szigonnyal, miután társaival ki akarták ereszteni a tonhalakat a hálóból.

A Greenpeace pénteki közleménye szerint aktivistáik békés akciót indítottak a halak megmentésére, de egy francia halász rálőtt egyikükre a szigonyával. A francia halászokat tömörítő szervezet szombaton viszont a környezetvédőket vádolta erőszakkal. “Sisakos Greenpeace aktivisták támadták meg őket jól felszerelve és elszánva az erőszakos akcióra, amelynek célja egy munkaeszköz tönkretétele volt” – áll a szervezet közleményében, amely hozzáteszi: “a tudományos tények félreértelmezése alapján megpróbálják veszélyeztetett fajnak nyilvánítani a kékúszonyú tonhalat (Thunnus thynnus), most meg feljogosítva érzik magukat, hogy halászokat támadjanak meg a tengeren”. A halászok állítása szerint pedig nem is szigony, hanem egy hajó horgonya sebesítette meg a britet.

A Greenpeace péntek esti közlése alapján a sebesült fiatalembert Máltára szállították, ahol még pénteken megműtötték. “Nincs életveszélyben, de súlyos az állapota” – mondta Isabelle Philippe, a csoport francia vezetője. A szervezet közlése szerint két hajójuk, a Rainbow Warrior és az Arctic Sunrise is a Földközi-tengeren van, hogy akadályozzák a halászokat a rövid tonhalhalászati szezon alatt. A nagymértékű halászat miatt a halfajta létszáma drámai mértékben lecsökkent a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán keleti részének vízeiben. Az Európai Unió és az Egyesült Államok az év elején megpróbálta elérni az ezen vidékekről származó tonhal kereskedelmének tilalmát, de Japán sikeresen lobbizott, így a javaslat elbukott.

– Független Hírügynöskég –