Önkormányzati válsztás 2010 – Úgy tűnik, mindenki elégedett

Önkormányzati válsztás 2010 – Úgy tűnik, mindenki elégedett
A választási eredmény kommentálására kértük a pártok megyei vezetőit.

Rácz Róbert

A megyei közgyűlésben 16 helyet szereztünk, előzetesen 15-16 megszerzését reméltük, így természetesen elégedett vagyok. Ami a települési önkormányzatokat illeti, eddig is sok volt közülük fideszes többségű, de most sikerült több olyan trófeát megszerezni, mint Hajdúhadház, Komádi vagy Hajdúnánás, utóbbi esetben korábban szocialista polgármester irányított – értékelt Rácz Róbert, a Fidesz regionális igazgatója. Szerinte a gyöngébb hajdú-bihari részvételi arány oka az volt, hogy Debrecenben a Fidesznek nem volt igazi kihívója, így a megyeszékhelyen sokan nem mentek el voksolni.

Kulcsár Gergely

– Várakozásainknak megfelelően alakultak a vasárnapi voksolás eredményei. Mint ahogyan már korábban többször elmondtuk, a célunk az volt, hogy mind a megyei, mind pedig a debreceni közgyűlésben mi szerezzük meg a legtöbb listás helyet, megelőzve a szocialista pártot. Ez sikerült. Debrecenben négy, a megyében pedig öt mandátumot mondhatunk magunkénak – értékelte az önkormányzati választás eredményét Kulcsár Gergely, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke. Kiemelte, külön öröm számukra, hogy Hencidán polgármesteri posztot is nyertek. – Szémán László személyében mostmár jobbikos polgármester is tevékenykedik a megyében – mondta.

Zsiros Zsolt

Dr. Zsiros Zsolt szerint a megyei közgyűlést tekintve a megszerzett négy hellyel picivel jobban szerepeltek a vártnál, arra pedig számítottak, hogy a Jobbik eléjük kerül. A szocialisták hajdú-bihari elnöke úgy fogalmazott, hogy a települési önkormányzatok esetében kismértékben kedvezőtlenebbé vált a helyzet, de ez még mindig inkább jobb, mint amivel kalkuláltak. A gyöngébb választási kedvet annak tudja be, hogy a politikának továbbra sem sikerült áttörnie a középszerűség, az unalom falát, illetve a települések túlnyomó részén nem volt protesthangulat.

Dede Tamás

Dede Tamás (LMP): Fiatal párt vagyunk, új szereplők a magyar közéletben; a mostani választást tekinthetjük a 2014-es választások főpróbájának. Sikerült megtartani a tavaszi támogatottságunkat, akkor megyei szinten öt, most közel 5 százalékot hoztunk.

Hiányzott a magasabb részvétel az elmúlt 20 évben a politikából kiábrándult emberek passzivitásának köszönhetően. Úgy vélem, ha többen voksolnak, sikerül az 5 százalékos küszöböt elérnünk. Végre ráállhatunk a mindennapi érdemi politizálásra, az építkezésre.