Önkormányzati választás 2010 – „Mindig én írom az ikszet”

Önkormányzati választás 2010 – „Mindig én írom az ikszet”
Hajdú-Bihar – A választások napján mindig nagy a jövés-menés Debrecenben a tócóskerti Kazinczy általános iskola környékén, hiszen tucatnyi szavazókörnek ad helyet az intézmény. Az egyikből jött ki éppen feleségével Gyarmati Miklós, amikor feltettem neki a kérdést: miért fontos számára a voksolás?

– Ezzel mi formáljuk a közéletet, s ha valaki nem megy el szavazni, nincs is joga beleszólni, mi történjen a városban – feleli, majd azt is megtudom, hogy még a rendszerváltás előtti időben is mindig élni akart szavazati jogával.

– Állampolgári kötelességünk, hogy eljöjjünk szavazni – mondja a lakótelepen élő Balogh Mária, aki két kisgyermeke társaságában járult az urnához. A két és fél éves Kende tevékenyen is részt vett a szavazásban, hiszen ő húzta be az ikszet a lapra, mialatt a 8 hónapos öccse nyugodtan feküdt a babakocsiban. Édesapjuk viszont csak a munkája végeztével este 7 előtt voksolhatott, a házaspár ugyanis fontosnak tartja a részvételt, holott szinte szó sem esik köztük otthon a politikáról.

Közben ismerős arc tűnt fel, Gadus István volt szabad demokrata önkormányzati képviselő ezúttal csak civilként volt érintett a választáson, amiért hezitált is a jövetelen, de lánya első választó, így őt elkísérte a Kazinczyba, aztán a saját voksát adta le. Fanni szintén nehezen szánta rá magát, hogy szavazzon, mert mint mondta, ő édesapjára szeretett volna szavazni.

“Tréfa” Hajdúböszörményben

Hajdúböszörményben sokakat megtréfált, hogy rutinból abba a szavazókörbe mentek, ahová korábban mindig. A városban több helyen átrendezték a szavazóköröket, így volt, akinek kettőt is fel kellett keresnie egy voksolásárt. Nem volt köztük Varga Antal, aki két baráti lovas fuvar között biciklizett el a sportcsarnokhoz leadni szavazatát.

– Mindig szavazok, mert vagy jobb vagy rosszabb lesz – veszi tréfára a dolgot, aztán előjön a farbával: a Jobbikra adta le voksát, mert azok képviselői nem a régi „pártivadékok”. – A „szocializmus kotlója költöttek” már annyit ígértek, hogy azoktól semmi nem várható – fogalmazza meg saját szentenciáját.

A Böszörményhez tartozó Bodaszöllőn két egymás melletti szavazókörben voksolhattak a helyiek, akik közül az elsők már 6 óra 4 perckor megérkeztek. Az egyikben Szilágyiné Tóth Edit jegyzőkönyvvezető arról számolt be, hogy délután 2 óráig a választásra jogosultak 34 százaléka járult az urnákhoz. A másikban elnöklő Paksi Lászlóné szerint délelőtt 10 óra körül mentek hozzájuk a legtöbben. Józsán, a Felsőjózsai utcai egyik szavazókörébe igyekvő, Csernáné Nagy Hajnalka negyedik alkalommal vitte fiát voksolásra, amire a 7 éves Gergő adott magyarázatot: – Mindig én írom az ikszet.

HBN-ÉP