Önkormányzati választás 2010 – Megbízható munkahely és megélhetésre elég fizetés

Önkormányzati választás 2010 – Megbízható munkahely és megélhetésre elég fizetés
Hajdúszoboszló – A szoboszlói megkérdezettek nem a helyi viszonyokra, hanem az országvezetőkre panaszkodtak.

Egy desodoros flakonnal foglalatoskodik a padon ülő, fiatalos férfi, amikor mellé telepszem a fürdőváros művelődési központja előtti parkban. Nem titkolja, hogy 38 éves és hajléktalan, de nem engedi, hogy leírjam a nevét. A vágya?

Munkahely kellene egy nagyobb vállalatnál, amelynél megbízhatóan fizetnek. És szeretné, ha a fürdővárosba olyan ipar települne, amely foglalkoztatná a szakembereket – persze, csak környezetkímélő, a turizmust nem zavaró beruházásra gondolok – teszi hozzá. Szavazni nem volt, s nincs is válasza a kérdésre: miért? – Életemben kétszer mentem el: 1994-ben és 1998-ban – mondja még, s hogy valami nagy-nagy fordulat kellene.

A családfő elmenne Svájcba a fia után

A pad mögött vezető úton hárman közelednek ekkor. Azt hittem, egy házaspárt szólítok meg, akik a kislányukkal sétálnak, de kiderül, hogy apa, lánya és unokája ők. A fiatalosan vékony Tar István pesszimista. Azt mondja, ha nem lenne ötven éves, maga is elmenne külföldre, például a fia után svájcba, ahol rendes munkáért rendes bért fizetnek.

Szerinte a fiatalok csak ebben bízhatnak, s igen elkeserítőnek tartja. – A politikusok egymással vannak elfoglalva, s közben tömik a zsebüket, nem törődnek a szegénységünkkel. Ki kellene takarítani a parlamentből mindenkit, és fellállítani egy teljesen új, hozzáértő emberekből álló csapatot – beszél indulatok nélkül, lassan, folyamatosan.

Leánya, Pinczés Anasztázia nem ment el szavazni. Van munkájuk és lakásuk is, de szülői segítség nélkül nem boldogulnának – árulja el. „A banké a lakásunk, svájci frankban törlesztünk” – mosolyodik el kesernyésen. A családi hármasban a beszélni még alig tudó Mercedesz a leghangosabb és legcélratörőbb: követeli a tollamat, mert írni akar. Ő családban ő az egyetlen, akinek a választás napi vágya azonnal teljesült. HBN