Ön szerint milyen a jó autóvezető?

Csecsődi Anett szerint megfontolt, figyelmes és nem csak az utat figyeli, hanem a környezetét is. Figyel a társaira, toleráns. – Nem hiszem, hogy az életkortól függ. Lehet jó vezető egy fiatal, és nagyon rossz olyan, aki már évtizedek óta gyakorolja – fűzte hozzá.

– Afrissen vizsgázott autóvezetők mint én is, biztos nem jók még. Szerintem a kötelező 30 óra eleve nagyon kevés, még azoknak is, akik átmennek a vizsgán – felelte Szabó Dániel, aki szerint legalább 2-3 év tapasztalatra szükség van ahhoz, hogy valaki jó sofőrnek tarthassa magát. Hozzátette: nem volt butaság, amikor friss jogsival csak úgy lehetett közlekedni, hogy tapasztalt sofőr ült az újonc mellett.

-Talán az legfontosabb, hogy ne legyen agresszív, mert az az autóban ülve és azon kívül is nagyon rossz – válaszolt Baraksó Barbara. Bár saját tapasztalatom még nincs, a szüleim mellett éppen eleget ülök ahhoz, hogy összehasonlíthassam a stílusokat. Nagyon fontos, hogy a szabályokat betartsuk, de a túlzott óvatosság sem biztonságos – hangsúlyozta.

Férfi – vágta rá Hajdu Péter. – A viccet félre téve, nem könnyű kérdés. Sokan hiszik, hogy jól vezetnek. Ha pénz van, akkor aztán lehet hatalmas teljesítményű autókat vásárolni, anélkül, hogy azzal bánni is tudnának. Jót tenne néha egy-egy teszt a “profi” sofőröknek, ahol tisztába jöhetnének azzal, mit is tudnak igazából – mutatott rá.

Juhász Nikolett úgy gondolja, a jó sofőr nem stresszeli magát, nem feledkezik meg az adott évszakkal járó útviszonyokról, és a gyalogosokra is odafigyel. – Sokan követnek el hibát, véletlenül vagy szándékosan az utakon, de a jó vezetőt ez hidegen hagyja, még akkor is, ha ez az ő sérelmére történik. Na, ez nagyon nehéz, pedig ezzel a hozzáállással sok balesetet lehetne elkerülni – hangsúlyozta.

– Aki jól vezet, az nem akadályoz senkit. Ez szerintem nagyon fontos, mert sok esetben a lassúság, a körülményesség hergeli a többieket. De persze nem is száguldozik felelőtlenül, másokat veszélyeztetve. Sokszor ítéljük meg az autó vezetőjét, a stílusát, a képességeit a kocsi alapján, pedig ez manapság nagyon csalóka lehet – ez Molnár Lajos Róbert véleménye.