Öltözzön pirosba mindenki szombaton

Öltözzön pirosba mindenki szombaton, akinek fontos a nők egészsége és meg akarja menteni a női szíveket – ezt kérik a nemzetközi Pirosban a Nőkért (PAN) mozgalomhoz csatlakozott magyar szervezetek, így a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány képviselői is.

Nagy András, az alapítvány elnöke a Független Hírügynökségnek kedden elmondta: a mozgalom nemcsak a lakosság, hanem az egészségügyi dolgozók figyelmét is fel akarja hívni arra, hogy a korábban főleg a férfiakat érintő szív- és koszorúér betegségek ma már ugyanúgy, ha nem jobban veszélyeztetik a nőket is.

A nemzetközi statisztika szerint 2005-ben 17,5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy szélütés következtében – és ezek fele nő volt. Az Európai Unióban több nőt öl meg szív-és érbetegség – a hölgyek 55 százalékát -, mint férfit, akiknek 43 százaléka hal meg koszorúér-betegségben. Magyarországon még rosszabb a helyzet: a nők halálozásának 57 százalékát szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiaknál ezek a betegségek 45 százalékban felelősek a halálozásért.

A koszorúér-betegség ismert kockázati tényezői is ma már gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál: Magyarországon több fiatal lány kezd dohányozni, mint fiú. A 65 évnél idősebbek körében a nőknél a magas vérnyomás gyakoribb, mint férfiaknál. Az idősebb nők között ugyanannyi a cukorbeteg, mint a férfiak között, és míg az idősödő férfiak 12,3 százalékának, addig a nők 14,8 százalékának a vérében magas a “rossz” koleszterin szint. A kövérség is jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra.

Nagy András elmondta: fontos, hogy az egészségügy is felfigyeljen a nők veszélyeztetettségének fokozódására. Szerinte a nők sokszor másképp számolnak be ugyanis a tüneteikről, mint azt az egészségügyi szolgáltatók a férfiaktól megszokták. Így elsőre lehet, hogy az orvos nem szívpanaszra gondol, ezért a szívbeteg nők a kórházban később kapják csak meg a megfelelő ellátást – tette hozzá.

Szombaton a nők szívbetegségeire hívja fel a figyelmet három középület piros színe Budapesten. Piros fénnyel világítják meg a Művészetek Palotáját, a Corvinus Egyetemet és a Duna-parton álló Lánchíd szállodát.