Öltözködési kifogások miatt tiltották meg iráni nőknek, hogy repülőre szálljanak

Több mint 70 iráni nőnek tiltották meg az elmúlt hónapokban az iráni hatóságok, hogy repülőre szálljanak, mert az indoklás szerint “nem voltak megfelelően felöltözve”.- közölte hétfőn az iráni repterek biztonságáért felelős hatóság vezetője. A bejelentés akkor hangzott el, amikor az AFP francia hírügynökség közlése szerint az iráni rendőrök és milicisták fokozták a fiatalok zaklatását helytelennek ítélt viselkedésük miatt.

Az iránirepterek biztonsági főnöke azt mondta az ILNA iráni hírügynökségnek, hogy “március 21., vagyis az iráni újév kezdete óta 71 nőnek tiltották meg a beszállást elfogadhatatlan öltözetük miatt, és mindegyikük ügyét az igazságszolgáltatás elé vitték”.

Az iráni nőknek kötelező elfogadniuk az iszlám öltözködési szabályait. Nyaranta azonban intenzívvé válik az ellenőrzés, amikor a hatóságok szerint “sokan iszlám-ellenes ruhákat vesznek fel”. A hatóságok szerint sok “nő testhez simuló, rövid ruhában, és lenge fejkendőben jelenik meg ilyenkor, ami kihívó, és megengedhetetlen”. Iránban a serdülő kortól el kell fedni a fejüket és a testvonalukat a lányoknak, ők azonban gyakran lazán kezelik ezt az előírást.

Lengén volt felöltözve
A helytelen öltözködés következménye a zaklatáson kívül 1300 dollárnak megfelelő 13 millió riál pénzbüntetés lehet. Az AFP szerint az elmúlt hetekben érzékelhetően fokozódott az öltözködés ellenőrzése. Nemrég elkobozták egy férfi kocsiját, mert női utasa “lengén volt felöltözve”. A rendőrök és a keményvonalas milicisták gyakran ellenőriznek autósokat, és ha női utasuk van, akkor ki is kérdezik őket arról, hogy milyen kapcsolatban vannak.

Az iráni repterek biztonsági főnöke azt mondta hétfőn, a 71 nőn kívül, akiket nem engedtek fel a repülőgépekre, több mint 81 ezret részesítettek figyelmeztetésben az elmúlt hónapokban, és közülük három és fél ezer “tett nyilatkozatot arról, hogy a jövőben követni fogja az iszlám előírásait”.

Kétségek vannak
Vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta az iráni elnök, hogy kétségei vannak az ilyen razziák sikerét illetően. Tőle szokatlanul bírálta a keményvonalasok akcióit, amikor azt mondta: “A kormány úgy véli, inzultálás azt kérdezni egy fiútól és egy lánytól, hogy milyen kapcsolatban vannak. Senkinek sincs joga, hogy ilyen kérdéseket tegyen fel.”