Õrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát

Õrizetbe vették a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát kedden este a nyomozók, miután befejezõdött a házkutatást az egyetemen.

Kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, egy befolyással üzérkedés bûntette miatt indult nyomozás részeként.

A Független Hírügynökség információi szerint egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetõit kereste meg a rektor azzal, hogy egy velük kapcsolatos állítólagos nyomozás kapcsán tudja segíteni õket, ha cserébe az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazzák.

A Független Hírügynökség információi szerint a rektor az egyik németországi székhelyû csomagszállító cég magyarországi leányvállalatának vezetõit akarta megtéveszteni. A gyanú szerint azt mondta nekik, hogy nyomozás folyik a cég kapcsán, egyes futárok fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek. Õ azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetõjét váltsa le az általa mondott emberekre.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivõje a Független Hírügynökség értesüléseit megerõsítette, mert mint mondta, kedden este ezekkel megegyezõ tájékoztatást kapott a tárca a rendõrségtõl.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, sem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemhez, sem a Honvédelmi Minisztériumhoz nincs köze a házkutatásnak, amit kedden tartott az NNI az egyetemen.

Az eset kapcsán a honvédelmi tárca arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Szabó Jánosnak, az intézmény rektorának az irodájában tartottak házkutatást. A tárca és az NNI is cáfolta azokat a nap közben megjelent sajtóhíreket, hogy a BKV-val, vagy az egyetem felújításával lenne összefüggésben a nyomozás, illetve azt is cáfolták, hogy a minisztériumban többeket õrizetbe vettek volna. Az NNI közölte, hogy befolyással üzérkedés bûntett miatt indult eljárás kapcsán tartották a házkutatást.

Az NNI kedd esti tájékoztatása szerint három ember érintettsége merült fel az ügyben. Kettejüket kora este gyanúsítottként hallgatták ki, a harmadik embernél este még tartott a házkutatás.

Egy embert õrizetbe vettek. Az NNI sem az ügy részleteirõl, sem az õrizetbe vett ember személyérõl nem adott tájékoztatást a nyomozás érdekei miatt.