Óriási tó és az oszladozó 400 birkatetem Csór mellett

Óriási tó és az oszladozó 400 birkatetem Csór mellett
Egy csaknem Velencei-tó nagyságú tó alakult ki a Fejér megyei Csór mellett.

A faluból nem tud elfolyni a víz, és szinte valamennyi ház pincéjét elárasztotta. Rengeteg a szúnyog, ráadásul a közelben 400 elhullott birka oszladozó teteme miatt fertőzésveszélytől tartanak. Vis maiorra nem jogosultak, mert a hatóságok szerint nem árvíz, hanem belvíz okozza a problémát.

A körülbelül 2500 hektáros területet két hónap alatt árasztotta el a víz, átlagban 1 méter mély a területen álló víztömeg. Régen mocsárvilág volt itt, 1830-ban csapolták le, 1958-ban állt utoljára víz rajta, azóta állatokat legeltettek rajta. A tó vége az a Székesfehérvárhoz tartozó rét, ahol 620 birka pusztult el, és ahonnan legalább 400 birka tetemet a mai napig nem tudtak elszállítani.

Az önkormányzatnak nincs pénze a külterületen szúnyogirtásra

Rengeteg a szúnyog, a birka tetemek miatt nem lehet tudni, hogy fertőznek-e. Hiába keresték meg az ÁNTSZ-t és a környezetvédelmi és vízügyi hatóságot, azt mondták, ez belvíz és nem árvíz, így nem jogosultak vis maiorra. Az önkormányzatnak azonban nincs pénze a külterületen szúnyogirtásra – mondta a Független Hírügynökségnek Csete Krisztián, polgármester.

A rét a Nádor-csatorna vízgyűjtője. Ide folyik el a faluból is a víz. A Nádor-csatorna azonban nem bírja fogadni a vizet, ezért töltődött fel a talaj. A házak pincéje tele van vízzel, hiába szivattyúznak. Attól tartanak, ha hosszú távon állnak vízben az alapok, bármennyire stabilak, a házakban kár keletkezik – tette hozzá a polgármester.