Ólommérgezés Nigériában

Több mint száz gyerek halt meg Nigéria északi részén ólommérgezésben, a környéken lévő illegális aranybányák miatt – közölte pénteken az ország egészségügyi minisztériuma.

Az elmúlt öt hónap alatt 163 ólommérgezéses halálesetet jegyeztek fel a nigériai hatóságok, közülük 111-en gyerekek voltak.

A 163 halott az ország északi részén található Zamfara állam öt falujából került ki – mondta el a nigériai egészségügyi minisztérium vezető járványügyi szakembere az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Henry Akpan elmondása szerint az arany kinyerésére ólmot használó illegális bányászat okozta a mérgezéseket. Elmondása szerint csökkent az esetek száma, miután a nigériai hatóságok leállították az illegális bányászatot és megkezdték az emberek kilakoltatását a szennyezett területekről.

A BBC brit közszolgálati adó tudósítója szerint a mérgezéses eseteket az éves védőoltási program közben vették észre, amikor tisztségviselőknek feltűnt, hogy több északi faluban szinte egy gyerek sem volt. A helyiek azt mondták, hogy malária végzett a gyerekekkel, és az ólommérgezést csak azután fedezték fel, hogy nemzetközi segélyszervezetek vérvizsgálatokat végeztek a helyieken – írta a BBC.

– Független HÍrügynökség –