210 éve épült a berettyóújfalui református templom

Derencsényi István püspökhelyettes
Derencsényi István püspökhelyettes - © Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu – Orgonaszóval kezdődött a berettyóújfalui református templom építésének 210. évfordulójára rendezett hálaadó istentisztelet. A késő barokk stílusú épület Berettyóújfalu városképét meghatározó, a 210 évvel ezelőtti lelki igényeket is kielégítő fontos építménye a jelenkornak is – hirdette ünnepi köszöntésében Derencsényi István püspökhelyettes, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

Igehirdetésében Derencsényi István, Dr. Fekete Károly püspök köszöntőjét tolmácsolta: „kell a templom a mai zaklatott és nyugtalan világban, templomunk az Istenennel való szoros élet bizonyítéka. A templom, haza és hajlék, nemcsak egy turisztikai látványosság.” A hamarosan kívül-belül megújuló épület ma is jeles alkalmak helyszíne, melyre méltán büszke lehet a gyülekezet – zárta gondolatait a főjegyző.

te3Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Szabóné Nagy Andrea lelkipásztor, Görbedi András volt presbiter és egyházmegyei tanácsbíró műve alapján foglalta össze a 210. évfordulóját ünneplő templom történetét. A kutatómunka szerint a templom végső formáját 1808-ban érte el, tornya már 1719-ben felépült. Belső berendezése 1805 és 1808 között készült, ma egyszerre 1500-an gyakorolhatják hitüket a templom ülőhelyein. Kiemelt jelentőségű a templom második, ma is működő orgonája, mely Liszt Ferenc tulajdona volt.1936 óta az ünnepi alkalmakon ez a hangszer is megszólal. A gyülekezet az elmúlt évben megemlékezhetett a presbitérium megalakulásának 210. évfordulójáról is.

te2Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Az istentiszteletre a Diószegi Kis István Református Általános Iskola diákjai ünnepi műsorral készültek.

– Kogyilláné H. Szófia –