Ítéletek az MTV-székház perben

Az MTV-székház ostromának büntetőperében négy vádlottat felfüggesztett, egyet pedig vérehajtandó börtönre ítélt csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon.

A legsúlyosabb büntetés 2 év, a legenyhébb 1 év 8 hónap.

Az MTV székházát 2006. szeptember 18-án este azután támadta meg a tömeg, hogy a tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni petícióját, amelyet a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók fogalmaztak meg. A rendbontók mintegy 29 millió forintos kárt okoztak a Magyar Televíziónak, ráadásul az épület előtt parkoló autók közül is többet megrongáltak, illetve felgyújtottak. A tettesek egy része mindmáig ismeretlen maradt, az ügyészség végül 40 elkövető ellen emelt vádat közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, lopás és testi sértés miatt.

A 2007 óta tartó perben eddig 22 tárgyalási nap volt a bíróságon, az egyik vádlott, Ekrem Kemál György időközben meghalt, 29 vádlottat pedig jórészt felfüggesztett börtönre ítéltek.

Csütörtökön öt vádlottat ítélt el Szabó Noémi büntetőtanácsa közérdekű üzem müködése megzavarásáért, hivatalos személy elleni erőszakért, illetve rongálásért. Míg 4 büntetlen előéletű vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott, egy többszörösen büntetett előéletű vádlott végrehajtandó szabadságvesztést. Egy vádlott büntetése 2 év börtön, 4 évi próbaidőre felfüggesztve, hárman 1 év 8 hónap börtönt kaptak 3 évi próbaidőre felfüggesztve, egy vádlottnak le kell töltenie az 1 év 8 hónapot a korábban kiszabott és felfüggesztett 1 év 10 hónappal együtt. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeznek.

Az MTV-székház ostromlói közül kettő ügyében még hátra van a szakértői vizsgálat, harmadik vádlott-társuk pedig beteg. E három vádlott ügyével folytatja a PKKB az MTV-székház ostromlóinak perét április 12-én.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , , ,