Ítélet helyett szüneteltetik a turul-pert

Ítélet helyett szüneteltetik a turul-pert, ugyanis szerdán a Legfelsőbb Bíróságon a várt felülvizsgálati döntés helyett a felek, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat és Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala közös kérésére a per szüneteltetéséről határoztak.

A törvény értelmében, ha a felek 6 hónapon belül nem kezdeményezik az ügy folytatását, a per megszűnik.

Pontosan öt évvel ezelőtt, 2005 októberében a XII. kerületi önkormányzat a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása nélkül helyezte el a turul-szobrot a Böszörményi út, az Istenhegyi út és a Németvölgyi út által határolt parkban.

A Legfelsőbb Bíróság, amelynek döntése ellen már nem lehetett volna fellebbezni, szerdán felülvizsgálati eljárásban határozott volna a műalkotás sorsáról, de ezt a döntést a felek közös kérése megakadályozta. A turul-szoborról egyébként már korábban jogerős ítélet kimondta, hogy el kell távolítani, de az ítélet végrehajtása helyett a kerület felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. A Fővárosi Bíróság tavaly nyári jogerős határozata a bíróság egy korábbi döntést is megerősítve megállapította, hogy a szobor elhelyezése jogsértő volt.

– Független Hírügynökség –