Ítélet a Globex-perben

A Globex vezetőinek büntetőperében megismételt eljárás után újabb másodfokú ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Postáné Vellai Györgyike 6 év börtönt, Vajda László pedig 4 év börtönt kapott.

Postáné Vellai Györgyike 6 év börtönt, Vajda László pedig 4 év börtönt kapott. Ez az ítélet lényegesen súlyosabb, mint a Fővárosi Bíróság 2006 december 2 és fél éves, illetve 1 év 8 hónapos ítélete, de enyhébb, mint a Fővárosi Ítélőtábla azóta hatályon kívül helyezett 2008 februári ítélete, amelyben a két vádlott 7, illetve 6 évet kapott. A csütörtöki ítélet jogerős.

A Globex cégcsoport 10 vezetőjét 2006. december 16-án ítélte el a Fővárosi Bíróság első fokon. Akkor Postáné Vellai Györgyikét sikkasztásért, csalásért, hűtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért 2 év 6 hónapi börtönre ítélték, Vajda László pedig 1 év 8 hónapot kapott. Másodfokon 2008 februárjában Postáné Vellai Györgyike 7 évet, Vajda László pedig 6 évet kapott. Ezt az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság 2009. január 28-án hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a Fővárosi Ítélőtáblát.

A Fővárosi Ítélőtábla a megismételt eljárás során újraértékelte 58 kisbefektető ügyét, akiket összesen körülbelül 300 millió forint kár ért. Tóth Éva bírónő az ítélet indoklásakor felsorolta a károsult önkormányzatokat, a Postabankot, valamint a befektetési alapok és a nyugdíjpénztár kárait is és kimondta, hogy összesen 2,5 milliárd forint a tényleges, jelenleg is fennálló kár. A Fővárosi Ítélőtábla ítéletének indoklása szerint a Fővárosi Bíróság 2006-ban “eltúlzottan enyhe büntetést” szabott ki, ezen most az Ítélőtábla tettarányosan súlyosított.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, másodfokú ítélete jogerős, mert azt az ügyész, a vádlottak és a védők egyaránt tudomásul vették. Az ítélethirdetés végén Tóth Éva emlékeztetett arra, hogy a kiszabott büntetés jó részét a két vádlott korábban már letöltötte, így reményük lehet arra, hogy a hátralevő időt nem kell rács mögött tölteniük.

Címkék: , , ,