Így fizeti a főnököd a munkába járásod – Pénzcentrum

Így fizeti a főnököd a munkába járásod – Pénzcentrum
Egységes szabályok lépnek életbe május elsejétől a munkába járás utazási költségtérítésével kapcsolatban. A munkaadóknak a munkába járás költségeinek legalább 86%-át fizetniük kell.

Költségtérítésre jogosultak a munka törvénykönyve szerint foglalkoztatottak, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, a bírók, az ügyészek, az igazságügyi alkalmazottak, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai. Újdonság, hogy május 1-jétől költségtérítés csak a magyar illetve az EGT-állampolgárok számára adható – közölte az RSM DTM Hungary tanácsadó cég.


Változások a közösségi közlekedés költségtérítésében

2010. május 1-jétől további újdonság, hogy költségtérítés a jelenleg is meghatározott közösségi közlekedési eszközök mellett a napi munkába járás és a hétvégi hazautazás esetében a menetrend szerint közlekedő hajókra, kompokra és révekre, valamint hétvégi hazautazásnál a légi közlekedési járművekre váltott bérlet, illetve menetjegy alapján is elszámolható.

Változás a korábbi szabályokhoz képest, hogy a munkáltatóknak a költségtérítés szempontjából már nemcsak a teljes árú, hanem a kedvezményes menetjegyet és bérletet is el kell fogadniuk, valamint a jogszabályban felsorolt közösségi közlekedési eszközök mindegyikénél egységesen az ár legalább 86%-át meg kell téríteniük.

Nem változott viszont az, hogy továbbra is csak a bérlet, illetve jegy leadása kötelező, és nincs szükség sem a munkavállaló, sem pedig a munkáltató nevére szóló számla beszerzésére. 2010. május 1-jétől szintén új előírás, hogy a munkavállalóknak a költségtérítés igénybevételével egy időben nyilatkozatot kell tenniük a lakóhelyükről és tartózkodási helyükről, valamint arról, hogy ezek közül melyik címről járnak be a munkahelyükre.

Módosítások a hétvégi hazautazások költségtérítésében

Míg jelenleg nincs maximalizálva a költségtérítésként kifizethető összeg, addig május 1-jétől a hétvégi hazautazások költségtérítése nem haladhatja meg a havi 30 000 forintot, még akkor sem, ha az utazás légi közlekedési eszközön történik. 2011-től a hétvégi hazautazások költségtérítésének havi korlátja minden év január 25-ig kerül közzétételre.

Új előírások a nem közösségi közlekedéshez kapcsolódó költségtérítésekben

A személyi jövedelemadóról szóló törvény előírásai alapján abban az esetben, ha a munkavállaló nem minősül mozgáskorlátozottnak, és lakóhelye, illetve tartózkodási helye és munkahelye között közösségi közlekedés igénybevételével munkába tud járni, illetve haza tud utazni, akkor a 9 Ft/km összegű költségtérítés csak úgy adható adómentesen, ha a munkavállaló munkarendje miatt nem, illetve csak hosszú várakozással tudna közösségi közlekedést igénybe venni.

Az új jogszabályi előírások 2010. május 1-jétől meghatározzák, hogy hosszú várakozásnak azon időtartam minősül, ami a munkavállaló személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú, és meghaladja az út megtételéhez szükséges időt. Tekintettel az új előírásra, május 1-jétől az adómentesség érvényesítéséhez a munkáltatóknak igazolniuk kell, hogy munkavállalójuk közösségi közlekedést valóban csak a menetidőt meghaladó várakozási idővel tudna igénybe venni – áll a tanácsadócég közleményében.