2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet Debrecen

Akt.:
2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet Debrecen
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A pályázatban kiemelt szerepe szánnak a fiatalok megszólításának; fenntartható beruházásokban gondolkodnak.

Ismét megpályázza Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa címet – jelentette be péntek reggel dr. Papp László polgármester a MODEM-ben. A magyar kultúra napjára időzített sajtótájékoztatón a városvezető azt mondta, a pályázat kidolgozására szakmai előkészítő bizottság alakul.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Emlékeztetett arra, hogy Debrecen korábban már kandidált a címre, de a 2010-es évre végül Pécs nyerte el a címet. Ennek ellenére a programban foglalt fejlesztések egy része megvalósult: újjáépült a Kölcsey Központ, elkészült a MODEM, megújult a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, szerkezetkész a Latinovits Színház – fogalmazott, hozzátéve, ezek kellő ambícióval ruházzák fel a várost, s költséghatékony pályázatban gondolkodhatnak. Persze további fejlesztésekre is szükség lesz, s mint megjegyezte, a programban fontos szerepet kaphat a már régóta felújításra váró Csokonai Színház.

Balog Zoltán humánminiszter az előző héten Pécsen jelentette be, hogy 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa magyar lesz, a másik pedig egy brit. Az MTI a kiválasztás folyamatáról azt írta, végső döntését 2018-ban nevezi meg egy nemzetközi, független szakértőkből álló zsűri, így városoknak három év áll rendelkezésre a felkészülésre. A pályázat majd két fordulós lesz, végső döntés Brüsszelben születik.

HBN