Év végéig megújulnak a csárdák

Év végéig megújulnak a csárdák
Több mint félmilliárdos beruházással teszik vonzóbbá a turistáknak a Hortobágyot.

– Az arrajárók egy ideje csak találgatták, ugyan miért nem fogad vendéget a Kilenclyukú híd tövében a Nagycsárda? Mostanában azonban nyilvánvaló: teljes megújuláson megy keresztül a messzeföldön híres épület

Erről a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját, Sándor Istvánt kérdeztük, aki elmondta, a Regionális Operatív Programban (ROP) elnyert összegből és ehhez a Környezetvédelmi Minisztérium által biztosított 10 százalékos önrésszel együtt összesen 535 millió forintból korszerűsítik a hozzájuk tartozó három csárdát.

A legnagyobb átalakulás a Nagycsárdát érinti, hiszen az aljától a tetejéig mindenre kiterjed a felújítás, amit már tavaly októberben elkezdett az Épkerservice Zrt. és várhatóan április végén, május elején fejez be. Ennek során egy teljesen új konyhaszárnyat építenek fel a régi elbontása után, a korabelihez jobban hasonlító elrendezésben alakítják ki a helyiségeket, a radiátorokat eltávolítják, mert padlófűtés lesz a csárdában, melynek a söntése is máshová kerül. 

Az idegenforgalmi szezonban már egy kívül-belül átalakított, környzetében parkosított, pihenő helyekkel ellátott, a történelmét bemutató kiállításnak is helyt adó Nagycsárda kezdi meg a működését.

A 300 milliós beruházás idején az üzemeltető gazdasági társaság a vendégeket egy másik helyen fogadja, ugyanis a 300 éves múltra visszatekintő csárda változatlanul népszerű minden időszakban, a törzsvendégeket még a válság sem riasztaná el a látogatásától.

Miattuk is történik a felújítás, hogy a kor követelményeinek megfelelő színvonalon fogadhassa őket a tavaszi közbeszerzésen nyertes új üzemeltető.

Az uniós beruházás a nemzeti parkhoz tartozó másik két csárdát is érinti. A Kadarcsinak idén kezdték meg a felújítását, helyreállítva a korábbi hármas egységét a szekérállással és a közeli fahíddal. Az épületben a megyei csárdák történetét bemutató kiállítás is helyet kap. Az eddig is múzeumként működő Meggyes csárda tetején a nádat tavasszal cserélik le, és felújítják a környezetét is.