Ételutalvány: ahány bolt, annyi szokás

Ételutalvány: ahány bolt, annyi szokás
Hajdú-Bihar – Noha a melegétkeztetési utalványt (miként az a nevében is benne van) eredendően melegétkeztetésre találták ki, ez soha nem volt teljesen így.

Az utalványokat több áruházlánc elfogadja; az egyik csak a grillpultnál, a másik konzervekért és mirelit-termékekért cserébe, sőt elméletileg a gyerek ebédjét is kifizethetnénk vele.

Kire vonatkozik?

Nehéz helyzetben vannak azok, akik melegétel-utalvánnyal próbálnak meg valamiféle szolgáltatást igénybe venni, de azoknak sem egyszerű az élete manapság, akiknek ezeket az utalványokat be kellene fogadni. Többek szerint ugyanis akkora joghézag tátong ezen a területen, hogy csak na.

Iklódyné Szilágyi Katalin derecskei jegyző például arról számolt be, hogy a városban a köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak cafetériaként juttatott melegétel-utalványok az önkormányzat saját konyháján felhasználhatók, a külső utalványokkal azonban egyelőre nem tudnak mit kezdeni.

Az okokról a főzőkonyhát üzemeltető Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt. – Noha a melegétel-utalványokra valóban rá van írva, hogy közérkeztetésre is felhasználhatók, de ez csak az utalvány gazdájára vonatkozik. Arra tehát nincs lehetőség, hogy mondjuk a szülő a munkahelyén kapott melegétel-utalvánnyal fizessen a gyermeke óvodai, iskolai ebédjéért. Itt nyilvánvalóan joghézag van – fogalmazott Véghső Zoltán igazgató. Tőle tudtuk meg, hogy közétkeztetésről lévén szó, az utalványt az iskola fogadhatná el, csakhogy az intézménynek nincs konyhája. Az is probléma, hogy az utalványok forgalmazóit jutalék illeti meg, amit az iskola, óvoda nem tudna kifizetni.

Csak a dolgozóknak

Kísértetiesen hasonló gondokkal küzd a magyarhomorogi települési önkormányzat is. Nagy Barna polgármester arról tájékoztatott, hogy a rendeletük értelmében a köztisztviselőknek és a közalkalmazottaknak étkezési kedvezményt biztosítanak (az utalványokkal a helyi konyhán étkezhetnek), külső forrásból származó utalványokat azonban nincs módjuk elfogadni.

Ugyanez a helyzet Nagyhegyesen, ahol a saját dolgozóik étkezési támogatása nem probléma, idegen utalványokat azonban az üzemi konyhán nem fogadnak be. „Ez nem kedv vagy jóakarat kérdése. A melegétel-utalványok után ugyanis a forgalmazókat jutalék illeti meg, márpedig ilyen jutalék fizetésére a jogszabály sem az önkormányzatnak, sem az intézményeinek nem ad lehetőséget” – osztotta meg velünk álláspontjukat Bajusz Istvánné polgármester.

SZÓLJON HOZZÁ

Érvek, ellenérvek

Csak melegétel vehető érte

Grillpultnál is elfogadják

Konzervért és mirelitetért

Változott a szabályozás

Minden maradt a régiben

 

Nem fizethetünk melegétel utalvánnyal?

Itt fogadják el a melegétel utal- ványokat – Lista!

Nem egyszerű beváltani a melegutalványt