Észak-Korea 12 ezer tonna vegyi fegyver előállítására képes

Észak-Korea képes előállítani akár 12 ezer tonna vegyi fegyvert, amelynek több millió halottja lenne Dél-Koreában. Ez állította a Védelmi Tanulmányok Koreai Intézete nevű agytröszt szerdai jelentése.

Kvon Jang Ju, az intézet egyik vezetője szerint az észak-koreai nukleáris kísérleteket is figyelembe véve, Phenjan sürgető biztonsági problémát jelent Dél-Korea számára.”A nemzetközi közösségnek keménységet kell mutatnia Észak-Korea nukleáris és vegyi arzenáljának felszámolásában.”- közölte Kvon Jang Ju.

A szöuli védelmi minisztérium szerint kétezer ötszáz és ötezer tonna közötti mennyiségben vannak ideggáz, mustárgáz és egyéb vegyi fegyverekből készletei Észak-Koreának. Kvon szerint Phenjan akár 12 tonna vegyi fegyvert is elő tudna állítani, és mindezt tüzérségi lövedékek, rakéták vagy repülök révén célba juttatni.

Kvon szerint az Észak-Korea akár egy és negyedmillió darab vegyi bombát is el tudna készíteni, ha a jelenleg rendelkezésére álló összes vegyi fegyver készletét felhasználná. Ha pedig be is vetné, akkor a dél-koreai főváros területénél négyszer nagyobb térségben több millió embert tudnának megölni. – állította Kvon Jang Ju.

– Független Hírügynökség –