Értékmentésre és hagyományápolásra szövetkeztek

Bagamér – Népes csapat gyűlt össze szombaton este a napközi otthon ebédlőjében, ahol a Bagaméri Kör Hagyományőrző Közösség ünnepelte meg, hogy ők kapták tavaly a Bagamér Nagyközségért díj arany fokozatát.

A társaság „lelke” egyben alapítótagja, Kupás Pálné büszkén újságolta, hogy immár több mint 23 éves az 1987-ben az akkori óvónők és szülők által alapított kör, melynek még ma is félszáz tagja van.

 Cél a hagyományőrzés

 Kezdetben az értékmentés vezérelte a csapatot, igyekeztek összeszedni a faluban a még fellelhető régi használati tárgyakat. Később rájöttek, hogy akad még megmenteni való a tárgyakon kívül is, így kezdték feltérképezni a régi népi szokásokat, összegyűjtötték a gyermekjátékokat, és ami hozzájuk igazán közel állt: fókuszba helyezték a régi bagaméri ízeket. Ilyen a furcsa nevű süldő, ami az elterjedt malac kifejezés mellett a nagyközségben egy kukorica darából és szalonnából készített, savanyú káposztába töltött étel, ami leginkább a töltött káposztához hasonlít, de nem az – magyarázza Kupásné. Hozzáteszi, aki ebből evett, annak nem okozott gondot a kapálás vagy kaszálás.

Madárijesztők és lecsó

Nem sokkal a megalakulásuk után az iskolásoknak honismereti és helytörténeti tábort szervezett a kör, majd népi szőttesekből rendeztek kiállítást, amelyre érkezetek munkák testvértelepülésükről, Érsemjénből is. Igazi kuriózumnak azonban a madáríjesztő-kiállítás számított, melyet a bagamériak az egész megyében vándoroltattak tavaly. A nem mindennapi ötletből 35 kiállítási tárgy született nem kis látványosságot biztosítva a tárlatnak. Ugyancsak a tavalyi évhez kapcsolódik a lecsófesztivál megrendezése, ahol a nagyon lelkes körtagok egymást múlták felül a jellegzetes étel elkészítésében.

 Máshol nem vált be

 Érdekességként említi a vezetőnő, hogy példájukat már több településen is szerették volna követni öntevékeny csoportok, meg is hallgatták az általuk elmondottakat, aztán mégis arról értesítették őket, hogy nem sikerült saját településükön a megvalósítás. Talán az a 23 éve éve tartó kohézió hiányzott, ami a bagaméri asszonyokat és mindenkori óvónőket összetartja, s ennek eredményében az egész falu osztozik.