Énekléssel kezelik a stroke-os betegeket

Az éneklés segíti a sérült agy helyreállítását – állítják amerikai kutatók. A kísérletet arra alapozták, hogy az agy “énekközpontja” máshol található, mint a beszédközpont, így ha a stroke-os betegeknél az utóbbi megsérül, megtanulhatják dallamokba önteni szavaikat.

A tudósok szerint ez segít abban is, hogy késõbb visszanyerjék beszédképességüket.

Egy folyamatban lévõ vizsgálat szerint kimutatható, hogy az agy reagál a dallamterápiára. A kutatók felfedezték, hogy egy sérült agyú páciens nem tudott beszélni, ugyanakkor képes volt énekelni.. A Gottfried Schlaug neurológus professzor, a kutatás vezetõje arról számolt be, hogy ez volt az elsõ alkalom, amikor a zeneterápiát alkalmazták, hogy feltérképezzék, mi megy végbe a beteg fejében.

Az idegi kapcsolatok többsége, vagyis ami a mozgáskoordinációért vagy a hallásért felel, az agy bal féltekéjén van. Van ugyanakkor néhány olyan tevékenység, például a beszéd, ami mindkét oldalt használja. Viszont ha a bal oldal megsérül, akkor a jobb oldal nem tudja átvenni teljesen a szerepét – mondja a professzor. Ha a páciens megtanulja a szavait dallamokba formázni, akkor a kritikus idegi kapcsolatok a jobb agyféltekét kezdik használni. A terápia ideje alatt erre tanítják meg a betegeket.

Schlaug professzor arról számolt be: egy stroke-os beteg, aki egyetlen érthetõ szót sem tudott kimondani, megtanulta a “Szomjas vagyok” mondatot úgy, hogy minden szótaghoz hozzárendelt egy hangjegyet, a ritmust pedig lekopogta a kezével. A szakember szerint ez a gyakorlatban úgy mûködik, mint egy “belsõ pace-maker”, ami sokkal hatékonyabbá teszi a kezelést.