Élt a melegházasság lehetőségével az izlandi kormányfő

Jóhanna Sigurdardóttir
Jóhanna Sigurdardóttir
Megházasodott vasárnap az izlandi miniszterelnök-asszony. Jóhanna Sigurdardóttir a melegházasságokat engedélyező törvény életbe lépését követően vette el élettársát, Jónína Leósdóttirt – közölte a RUV izlandi közszolgálati televízió.

A 68 éves politikusnő több éve él hivatalos élettársi kapcsolatban partnerével. Ezt a lehetőséget az Izlandon 2002-ben életbe lépett, az azonos neműek együttélését legalizáló jogszabály biztosította számukra. A RUV beszámolója szerint a pár most e jogi kötelék módosítását kérte “házassági jogviszonyra”.

Az izlandi parlament június 12-én fogadta el a homoszexuális párok házasodását lehetővé tevő törvényt, amely most vasárnap lépett hatályba. A kormányfő-asszony és partnere így az elsők között voltak, akik éltek az új törvény adta lehetőséggel.

Jóhanna Sigurdardóttir baloldali Szociáldemokrata Pártja a tavaly áprilisi parlamenti választások megnyerése után alakíthatott kormányt. A politikusnő az első olyan miniszterelnök a szigetországban, aki nyíltan vállalta másságát.

– Független HÍrügyökség –