Életfogytiglani börtönre ítéltek egy baptista lelkészt

Életfogytiglani börtönre ítélt pénteken egy finn bíróság egy ruandai férfit, aki 2003-ban érkezett menekültként az észak-európai országba.

 Az 59 éves baptista lelkészt az 1994-es ruandai népirtásban való részvétele miatt ítélték el Finnország történetének első ilyen jellegű perében. Az ítélet indoklása szerint Francois Bazaramba tudatosan vett részt a tuszi kisebbség, mint népcsoport elleni tömeggyilkosságokban.

1994 áprilisában és májusában félmillió tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le Ruandában. Ez óvatos becslés, vannak források, amelyek szerint az egymilliót is elérte a halottak száma, ha nem is ebben a két hónapban, de az év végéig mindenképpen. A példátlan kegyetlenséggel végrehajtott vérfürdőre a hutu többséghez tartozó elnök repülőgépének lelövése adta az ürügyet.

Bazarambát 2007 áprilisában tartóztatták le Finnországban. A lelkész kezdettől tagadta a vádat. A tárgyalás során 68 tanút hallgattak meg, és a bírói testület elutazott a ruandai fővárosba, Kigaliba és a tanzániai Dar es Salaamba is, hogy meghallgasson tanúkat. A bírók a legtöbb időt a ruandai Nyakizu régióban töltötték, ahol élt és dolgozott Bazaramba, mert a vád szerint ott követte el bűntetteit. Azt nem tudni, hogy személyesen is részt vett-e a gyilkosságokban vagy csak uszított.

– Független Hírügynökség –