Életfogytig tartó börtönt kapott az abortuszt végző amerikai orvos gyilkosa

Egy amerikai bíróság csütörtökön életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azt az 52 éves férfit, aki egy templomban agyonlőtt egy abortuszokat végző ismert nőgyógyászt.

A magát újjászületet kereszténynek nevező férfit január végén találta bűnösnek a Kansas állambeli bíróság előre megfontolt emberölés vádjában.

“Csecsemők vére van a kezeteken” – üvöltözte az 52 éves Scott Roeder, amikor az ellene hozott ítélet ismertetése után erővel ki kellett vonszolni a tárgyalóteremből. A férfi folyamatosan megzavarta a meghallgatást abortuszellenes bekiabálásaival, “a sátán zsinagógájának” nevezve áldozatának templomát, ahol lelőtte.

Roeder 2009 május 31-én lőtte le George Tillert a Kansas állambeli Wichita városában, egy lutheránus templomban. A férfi azzal védekezett, hogy meg nem született magzatok életét védte a gyilkossággal. Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Tiller gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt.

Roeder azt szerette volna elérni, hogy az esküdtszék csak méltányolható okból származó, erős felindulásból elkövetett emberölésben találja bűnösnek. A tárgyalást vezető bíró azonban úgy döntött, hogy az esküdteknek el kell vetniük ezt a lehetőséget. Az ismert abortuszellenes aktivistát január végén előre megfontol szándékkal elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

A büntetéséről döntő bíró végül életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a férfit, aki leghamarabb ötven év múlva, 102 éves korában szabadulhat. A bíró szerint a kemény büntetés helytálló, mivel Roeder már legalább 2002 óta tervezte a gyilkosságot, és “különösen förtelmesnek” találta, hogy Tillert egy templomban ölte meg.

– Független Hírügynökség –