Életerő, mely a játékból fakad

Debrecen – Nagy ajándék a komédiás művészetnek, hogy Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész a mai napig kezébe veszi Vitéz Lászlóját, és játszik, játszik – teszi ezt június 13-án, vasárnap a 11 órakor kezdődő Mutatványos napon is, a Vidámparkban.

– Olyan jó lenne, ha megéreznék, egy kis-nagy ember 86 évesen miért tartja fontosnak, hogy játsszon, s hogyan tartja ez őt életben – fogalmazott a Heni bácsi tiszteletére immár negyedik alkalommal megrendezendő egész napos vásári komédiás seregszemléről előzetesen szólva Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Vojtina Játszószínházának művészeti vezetője. – Ő olyan mélyen, zsigereiben őrzi ezt a hagyományt, hogy nem is beszél róla, viszont akkor is játszik, ha rosszul lesz.

Azt üzeni ezzel számunkra – és ez nagyon fontos –, hogy tudjunk megállni és nézni, élvezni a játékot, és gondolni arra, hogy már a nagyapáink is látták őt! Összefogással megépült a kultúrparkban az ő tiszteletére egy színpad, s Kemény Henrik még játszik rajta! Ez a varázs! S ne feledjük el, honnan jött a vásári komédia, hogyan jött ki a templomból, még mindig szakrális tartalommal, de a nép közé.

Heni bácsi családja is követi ezt a játékmódot-stílust, őrzik azt a fajta hagyományú szemléletet, melyben kinevetjük a kicsinységünket, kinevetjük a halált. A játék életben tart. A tudás, a komolykodás hamarabb elvisz. A világ művészetek által való megismerése tartja meg az életet – fogalmazott Láposi Terka.
Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínházigazgatója reményét fejezi ki, hogy ezt a fajta életet megtartó öröm lesz úrrá ezen a vasárnapon, nemcsak a játszókon, hanem a közönségen is.