2010: Kőkemény pénzbüntetések

2010: Kőkemény pénzbüntetések
Ittas vezetés vétsége miatt 700 ezer forint pénzbüntetést rótt a Püspökladányi Városi Bíróság egy 55 éves földesi férfire, akit a járművezetéstől is eltiltott – értesült a Napló.

A rokkantnyugdíjas január 27-én bukott le Földesen, azután, hogy cefrepakolás közben megivott egy-két pohárkával, majd autóba ült (közepes mértékben volt ittas).

A csütörtökön született jogerős ítélet azért érdemel különös figyelmet, mert sokan nem tudják, hogy január elsejével jelentősen szigorodott a bíróság által kiszabott pénzbüntetések összege.

Aki már 2010-ben követ el pénzbüntetést maga után vonó bűncselekményt, számítson rá, hogy húsbavágó összegbe kerülhet a meggondolatlansága. A napi tételekben nincs változás, a pénzbüntetést ugyanúgy 30-tól 540 napig terjedő időtartamra szabják ki, mint eddig, a bűncselekmény súlyához mérten.

Viszont az egynapi tételhez rendelt összeg, amely korábban 100 forinttól 20 ezerig terjedt, ma már 2500 és 200 ezer forint között mozoghat. Kiszámolható: a legenyhébb pénzbüntetés immár 75 ezer forint, de akár 108 milliót is kiszabhatnak! Az összeg megállapításánál az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi helyzetét veszik figyelembe, illetve 24 hónapos részletfizetést is lehetővé tesznek.

RaL