2000 rendbeli csalás és sikkasztás miatt felel az Il Ferro-vezér

Akt.:
2000 rendbeli csalás és sikkasztás miatt felel az Il Ferro-vezér
© Fotó: HBN
Debrecen – 14 év börtön és 570 millió forint vagyonelkobzás az elsőfokú ítélet „mérlege”.

Hűtlen kezelés, több mint 2000 rendbeli csalás és sikkasztás miatt hat év börtönbüntetésre, 6 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra és 430 millió forint vagyonelkobzásra ítélte az Il Ferro-ügy elsőrendű vádlottját, L. Róbertet hétfőn a Fővárosi Törvényszék. Az „autómatricásként” elhíresült cég elsőfokú perében további négy vádlottat szintén bűnösnek talált a bíróság, míg két személyt felmentett a vád alól, valamint a kft-vel szemben mintegy 50 millió forint vagyonelkobzást rendelt el – tudatta a törvényszék sajtóosztálya.

A bíróság szerint a cég által bevezetett módszer, az autómatrica, mint reklámtevékenység nem volt életképes, nem volt realitása, mivel a reklámfelületeket nem értékesítették. Gyakorlatilag a működés ideje alatt a cég saját magát reklámozta, amiből bevétele nem származott, ugyanakkor a reklámozásért fizetési kötelezettsége keletkezett. Mindezzel L. Róbert és több társa tisztában voltak.

​Közel 200 ezer oldalnyi iratanyag, 2600 írásbeli tanúvallomás felolvasása, közel 100 tanúmeghallgatás alapján 38 tárgyalási napot követően hirdetett elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék hétfőn az Il Ferro cég perében.

A másodrendű vádlottra, V. Mátyásra folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés és 1640 rendbeli társtettesként elkövetett csalás miatt 4 év szabadságvesztést, valamint 87,5 millió forint vagyonelkobzást szabott ki. Bűnsegédként elkövetett sikkasztás miatt L. Pétert 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, G. Tibort pedig 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. K. A. Ákost 381 rendbeli csalás miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel, valamint 2 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta – áll a törvényszék közleményében. A bíróság számos ingatlan, gépjármű, illetve ezek értékesítéséből befolyt összeg zár alá vételét fenntartotta a magánfelek polgári jogi igényének biztosítására.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az Il Ferro Kft. mintegy 10 és fél ezer reklámszerződést kötött az ügyfelekkel, akik a szerződés megkötésekor 180 ezer vagy 333 ezer forint regisztrációs díjat fizettek be, és napi 40 km megtételével havonta 50 ezer forint reklámdíjra voltak jogosultak. A kifizetést a belépő tagok által befizetett regisztrációs díjból fedezték.

Az ügyfelek új autó vásárlásra is köthettek szerződést, és az autókereskedők az így eladott járművek után jutalékot fizettek. Azonban L. Róbert vádlott döntése alapján két gazdasági társaságnak utalták azt az összeget, amelyet az Il Ferro Kft. részére kellett volna, s ezzel a Kft-nek mintegy 225 millió ft vagyoni hátrányt okoztak. A cég földmunkával is foglalkozott, amelyből mintegy másfél milliárd forint bevétele származott. Az ebből befolyó pénzek egy részét minden valós gazdasági esemény nélkül L. Róbert két gazdasági társaság részére utalta át, az összeget az ügyvezetők, L. Péter és G. Tibor felvették, és készpénzben visszajuttatták L. Róbert részére. Ezzel L. Róbert 340 millió forint értékű sikkasztást követett el – állapította meg a bíróság.

Az ítélet ellen négy vádlott és védőik felmentésért fellebbeztek. L. Péter és védője, valamint az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

HBN