„20 év múlva” Vissza a jövőbe; konferencia

A konferencia címében egyrészt a rendszerváltás óta eltelt 20 évre utal, másrészt az előttünk álló évtizedekre. A „vissza a jövőbe” pedig jelzi, hogy sok szempontból nem a legjobb úton fejlődött Magyarország

A Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kara Közgazdaságtan Tanszéke immár negyedik alkalommal rendezi meg Gazdaságpolitikai Kerekasztal Konferenciáját április 16-án.

A mostani konferencia címében egyrészt a rendszerváltás óta eltelt 20 évre utal, másrészt az előttünk álló évtizedekre. A „vissza a jövőbe” alcím pedig jelzi, hogy sok szempontból nem a legjobb úton fejlődött az elmúlt időszakban Magyarország.
Benczes István, a Corvinus Egyetem habilitált docense a Fiskális politikai szabályok és intézményi korlátok című előadásában a nemzetközi tapasztalatok bemutatásával arra keresi a választ, hogyan lehet az állami túlköltekezést kordában tartani.

Török Ádám akadémikus a Szabályozás és versenyképesség a magyar gazdaságban címmel a megfelelő szabályozás fontosságáról, eszközeiről, nemzetközi tapasztalatairól beszél és a hazai helyzetről. Muraközy László a DE KTK habilitált docense, a konferencia szervezője az állami szerepvállalást elemzi, „Tájkép csata előtt. Ki nyer a háborút” című tanulmányában.

Király Júlia, az MNB alelnöke, címzetes egyetemi tanár, a monetáris politika helyzetét, lehetőségeit, a jövőben várható fejleményeket veszi górcső alá, „Mi történt holnapután” című előadásában. Csaba László akadémikus

„A válságkezelés válsága – világgazdasági tapasztalatok és magyar tanulságok „ című előadásában a 2007/2008-as válságban kialakult helyzetet elemzi.

Tóth István György a TÁRKI vezérigazgatója, „Rekettyekultúra” címmel a konferencián vizsgált kérdéskört tágabb összefüggéseibe helyezi. Az előadásokat Kerekasztal vita követi Martin József Péter vezetésével.

HBN