Magyarország

2008.06.23. 14:02

Már megkezdődött a feketedoboz vizsgálata

<p>Fehérgyarmat - Megkezdődött a pénteken Fehérgyarmatnál lezuhant vadászrepülő feketedobozának vizsgálata, egyelőre a kinyert adatok elemzése zajlik.</p>

A múlt heti baleset ügyében közben már nyomoz a katonai ügyészség is, mert a pilóták a gyanú szerint nem tervben szereplő manővereket hajtották végre. A tragédiában mindkét pilóta életét vesztette.

Megkezdődött hétfőn reggel a kecskeméti katonai bázis laboratóriumában a múlt pénteken Fehérgyarmatnál lezuhant vadászrepülő feketedobozának vizsgálata - mondta el a Független Hírügynökségnek Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. Hozzátette: az adatrögzítőből sikerült adatokat kinyerni. Először a repülés azonosítása történik - azaz, hogy kiderüljön, valóban a baleset előtti időszakról van szó - majd a kinyert adatokat értékelik és elemzik.

Az L39-es Albatrosz múlt pénteken zuhant le Fehérgyarmatnál. A benne ülő 42 éves alezredes és a 31 éves főhadnagy katapultálni próbált, de sikertelenül, mindketten meghaltak.

A Független Hírügynökségnek egy szemtanú azt mondta, hogy a gép 200-300 méter magasan megfordult, orral lefelé zuhanni kezdett, végül becsapódott, és lángolva több száz métert csúszott a régi reptér területén.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter újságíróknak korábban azt mondta, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a pilóták gyakorlatozás közben valószínűleg eltértek a kiszabott feladattól, és olyan manővereket hajtottak végre, amelyeket nem terveztek előre. Eredetileg a kiképzési feladat úgy szólt, hogy a növendék pilóta 200 méter magasan manőver nélkül egy sima repülést hajtson végre.

Közben a Debreceni Katonai Ügyészség is bekapcsolódott és büntetőeljárást indítottak "halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése" miatt.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!