1956 – Varga: a forradalmárok megmutatták, hogyan kell harcolni a szabadságért

Budapest – Az 1956-os forradalom hősei nem menthették meg fegyverrel a haza szabadságát, de megmutatták, hogyan kell harcolni érte – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője pénteken, a nemzeti gyásznapon Budapesten.

Varga Mihály a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezett megemlékezésen kiemelte: az ’56-os forradalom “a legsötétebb kommunista diktatúrába hozta vissza és tette máig eltörölhetetlenné az igényt, hogy mi, magyarok békés, demokratikus és önálló államban akarunk élni”. Ugyanakkor eltörölhetetlenné tette “a nagyhatalmakkal szembeni tehetetlen kiszolgáltatottság felett érzett keserűséget is” – fogalmazott.

Mindezek ellenére, ahogy múlik az idő, szelídülnek az emlékek, csendesednek az indulatok, és megkezdi munkáját a feledés is. Egyre kevesebben vannak, akik elmondhatnák, mit jelentett a kommunista diktatúrában élni, és egyre kevesebben azok is, akik beszámolhatnának az októberi napok szépségéről, öröméről – mondta a miniszter.

A Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet közös rendezvényén Varga Mihály úgy fogalmazott: “történelmünk lapjai közül kiragyog az 1956-os és az 1848-as év, reményteli forradalmaink ideje, amikor a magyarok életükkel is hitet tettek a függetlenség, az önállóság és a szabadság mellett. Ma is ezek azok az értek, amelyek mellett kitartunk, amelyekre döntéseinket alapozzuk, és amelyeket örökül kívánunk hagyni gyermekeinknek”.

Varga Mihály felidézte: az 1956. november 4-én Magyarországot megtámadó szovjet csapatok túlerejével szemben a magyar kormány és a katonai vezetés nem kísérelte meg a fegyveres ellenállást, mégis sokan voltak, akik fegyverrel szálltak szembe az elnyomókkal Budapesten és ország különböző pontján. Sokan tettek tanúságot ezekben a napokban megingathatatlan hazaszeretetükről, bátorságukról, elkötelezettségükről – tette hozzá a miniszter.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere köszöntőjében arról beszélt, a forradalom 60. évfordulóján még mindig rengeteg “adósságunk van” a forradalmárokkal szemben, hiszen még ma is vannak, akik ellenforradalomként beszélnek a forradalomról. “Még ma sem tudunk egységesen gondolni arra, ami a mai napig meghatároz minket, és amire büszkének kéne lennünk”.

Ezért olyan fontos – mutatott rá -, hogy “minél többször beszéljünk történelmünk sorsfordító pillanatairól”, és hogy hiteles emberek számoljanak be arról, miért fogtak fegyvert, miért áldozták szabadságukat. Beszélni kell erről “gyermekeinknek is, hogy egyszer eljussunk oda, hogy forradalmaink egységbe kovácsoljanak és megerősítsék nemzeti öntudatunkat” – tette hozzá Láng Zsolt.

– MTI –
hirdetés