tagadja a vádakat

2020.04.29. 09:15

Húsz évre ítéltek egy gerillavezérből lett ellenzéki politikust Elefántcsontparton

Sikkasztás és pénzmosás vádjával távollétében húsz év börtönbüntetésre ítélte egy elefántcsonparti bíróság kedden Guillaume Soro egykori gerillavezért, aki az októberben tartandó elnökválasztáson is indulni akart.

A néhány órás tárgyalás végén született ítélet értelmében a politikust 7 évre eltiltották polgári jogainak gyakorlásától is. A tárgyalást Soro ügyvédjei bojkottálták.

A Franciaországban élő Soro tagadta az ellene felhozott vádakat, hozzátéve, hogy a vezetés így akarja megakadályozni, hogy októberben elinduljon Alassane Outtara, az idén leköszönő elnök jelöltje, a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő Amadou Gon Couilibaly ellen.

A politikust azzal is vádolják, hogy puccsot kísérelt meg a korábbi szövetségese, Outtara vezette kormány ellen, ezzel kapcsolatban újabb tárgyalás vár rá.

Az ügyészség decemberben adott ki körözést Soro ellen, aki így már nem tudott hazatérni, hogy megkezdhesse választási kampányát.

Ouattarának a 2010-es elnökválasztásokon aratott győzelmét Laurent Gbagbo hivatalban lévő elnök nem volt hajlandó elismerni, az országban polgárháború tört ki, amelyben 2010 decembere és 2011 márciusa között több mint 3000 ember vesztette életét. Outtara végül Soro gerilláinak a segítségével került hatalomra. Soro ezt követően miniszterelnök és parlamenti elnök lett, de elfordult Ouattarától, mikor az utóbbi jelezte, hogy nem támogatja elnöki ambícióit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában