Debrecen hírei

2019.01.21. 17:16

Ismét lesz hó? – Olvasói panasz és válasz

Debrecen - „<em>A gyermekek nagyon várták a hóesést, napról napra lesték az időjárás-jelentést, amely örömükre már hetekkel ezelőtt biztatta őket a kiadós hóesésre. Az előrejelzést sajnos nem mindenhol olvasták, mert egyetlen sor sem jelent meg a Naplóban arról, hogy az illetékesek felkészültek a télre. Nem is készültek. Ennek köszönhető, hogy a tetemes hó eltakarítása a közterületről be sem indult”</em> – kezdi panaszát olvasónk.

Debrecen - „A gyermekek nagyon várták a hóesést, napról napra lesték az időjárás-jelentést, amely örömükre már hetekkel ezelőtt biztatta őket a kiadós hóesésre. Az előrejelzést sajnos nem mindenhol olvasták, mert egyetlen sor sem jelent meg a Naplóban arról, hogy az illetékesek felkészültek a télre. Nem is készültek. Ennek köszönhető, hogy a tetemes hó eltakarítása a közterületről be sem indult” – kezdi panaszát olvasónk.

A polgároknak a közutakon 10 centis, míg a gyalogátkelő-helyeken az úttestről pluszban odatolt 30 centiméternyi hóval, meg a hólével kellett számolni. Lábszárközépig csatakosak voltunk. Már aki át tudott menni, mert a segítségre szorulók még bottal is nehezen, de kerekes székkel, vagy babakocsival már nem.

Kevés a munkára hajlandó ember? Akkor gépesítéssel, járdatakarító gépekkel egy pillanat alatt el lehetne takarítani, persze ehhez beruházás kellene. Rá lehet bízni a Mindenhatóra, Ő meg is fogja tenni, de sajnos ehhez idő kell. Nem lehetne segíteni neki? – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Lengyel Zoltán.

A felmelegedésnek köszönhetően azóta egyre kevesebben számolnak be csúszós, jeges utakról, azonban még valóban találkozhatunk olyan járdaszakaszokkal, amelyek megnehezítik a közlekedést, valamint balesetveszélyt jelentenek. Önkormányzati rendelet alapján mindenkinek gondoskodnia kell az ingatlan előtti járda tisztán tartásáról, síktalanításáról, illetve a síkosság-mentesítésről. Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-Felügyelet hatósági osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a közterület- felügyelők szóban vagy írásban felhívják azok figyelmét, akik nem tesznek eleget a rendeletben megfogalmazott követelményeknek. Majd hozzátette: tapasztalataink szerint elenyésző számban vannak olyan területek, ahol az ingatlantulajdonosok nem megfelelően járnának el. Debrecen önkormányzata megrendelése alapján az AKSD Kft. végzi Debrecen város úthálózata egy részén a síkosság csökkentését és a hó eltakarítását. Az önkormányzat által meghatározott útvonal-ütemterv szerint haladnak. Kézi takarítást – az önkormányzat kérésére – csak az általuk fenntartott területeken végeznek. A megrendelt téli munkákról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

A munkákkal kapcsolatos kérdésünkre a polgármesteri hivatal ezt a választ közölte:

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárási körülményeire figyelemmel folyamatosan rendelünk meg hóeltakarítási, síkosságmentesítési munkálatokat az AKSD Kft.-től a nagy gyalogosforgalmat bonyolító önkormányzati tulajdonú belvárosi járdaszakaszokon, díszburkolatos részeken. Emellett a Dehusz Kft. mintegy 300 fő bevonásával segíti városszerte a járdák tisztítását. Figyelembe véve az elmúlt napokban lehullott csapadékmennyiséget, illetve hőmérséklet-ingadozást, a munka több időt vesz igénybe. A debreceni önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb megtisztítsa az általa kezelt járdákat. Kérjük a lakosságot, segítse munkánkat azzal, hogy saját ingatlanjaik előtt a járdaszakaszokat tisztán tartják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!