Átszavazások miatt tesz büntetőfeljelentést a Baranya Megyei Választási Bizottság

Négy baranyai településen tömegesen jelentkeztek át a szavazók az önkormányzati választást megelőzően, ezért a területi választási bizottság büntetőfeljelentést tesz – közölte a Független Hírügynökséggel Lászlóné Kovács Ilona, a Területi Választási Iroda vezetője. Hasonló döntésre még nem volt példa az országban.

Több kisebb településről, így Tengeriből, Orfűről, Szentkatalinról és Bostáról is érkezett beadvány a Baranya Megyei Választási Bizottsághoz, amelyben azt kifogásolták, hogy az önkormányzati választások előtt sokan jelentkeztek be állandó lakosként az egyes településekre. A 60-70 szavazópolgárral rendelkező kis falvakba olykor 30-40 új lakos is érkezett néhány nap alatt, akiknek a szavazata – a beadvány készítői szerint – befolyásolhatta a voksolás végeredményét.

A helyi választási bizottság elutasította a fellebbezéseket

A helyi választási bizottság elutasította a fellebbezéseket, és nem semmisítette meg a választás eredményét, de ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tesz közokirat-hamisítás gyanúja miatt – mondta el Lászlóné Kovács Ilona. Hozzátette, a bizottság nem tudja kideríteni, hogy a választás hetében tömegesen az adott településre bejelentkezett szavazók állandó tartózkodási helyük megváltozása vagy csak a szavazás miatt módosították lakcímüket. Ezt a nyomozóhatóságnak kell kiderítenie.

– Független Hírügynökség –