Átírja a dinoszauruszok történetét a lengyelországi felfedezés

Az első dinoszauruszszerű állat kilencmillió évvel korábban jelent meg a Földön annál, mint azt korábban feltételezték.

Ezt állapították meg tudósok a Lengyelországban megtalált és 250 millió évesre becsült, megkövesedett lábnyomok alapján – közölte a brit Királyi Társaság szaklapja kedden.

A Lengyelországban megtalált maradványok néhány centiméteresek csupán, és a kutatók szerint a megkövesedett lábnyomok egykori gazdái házimacska méretű, négy lábon járó, egy-két kiló súlyú dinoszauruszok lehettek.

Apró dínók jártak a Földön

A kutatók szerint kétmillió évvel azután jelentek meg a Földön ezek a kis dínók, hogy a bolygó történetének legnagyobb tömeges kihalása bekövetkezett a perm időszak végén. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint a földi életformák több mint 90 százaléka eltűnt ekkor – feltételezések szerint a világméretű vulkáni tevékenység, a hirtelen klímaváltozás és az óceánok állapota miatt.

Mostanáig a kutatók úgy vélték a rendelkezésre álló leletek alapján, hogy a perm időszak végén bekövetkezett kihalás után 15-20 millió évvel jelentek meg a dinoszauruszok. A lengyelországi lelet ezt a becslést írja át, és annak alapján a tudósok most úgy vélik, hogy legalább kilencmillió évvel a tömeges kihalás után már apró dínók jártak a Földön.

– Független Hírügynökség –