Árvízi segítség a Görögkatolikus Egyház részéről

A Magyar Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitásza hálásan köszöni a nagylelkű felajánlásokat, melyeket az árvízkárosultak megsegítésére küldenek.

A Karitász nagyrészt tartós élelmiszert, ivóvizet, édességet, gumicsizmát, ruhát, tisztítószert, fertőtlenítőszert (mészhidrátot) juttatott el a borsodi falvakba. Az érintett, és leginkább bajba jutott települések: Sajóecseg, Hernádkércs, Felsődobsza, Komjáti, Sajóvámos, Miskolc, Felsőzsolca, Sajószentpéter, Perkupa, Szendrő, Szendrőlád, Felsővadász, Sajópetri, Ónod.
A görögkatolikus LEGOTT Mentőcsoport önkéntes tűzoltói és katonái számos településen vettették be erejüket és felszereléseiket, csak hogy úrrá tudjanak lenni a katasztrófahelyzeten.
A LEGOTT kétkezi segítségét és a Karitász kézzel fogható segítségét számos egyéb felajánlás gazdagította. Mint az régi hagyomány már, egyházközségeinkben a hívek a gyűjtésre szánt perselyekbe helyezték hozzájárulásaikat. Különleges felajánlások is érkeztek: a karácsfalvai líceum 50.000 Ft-tal, Mátyóc és Verbőc kárpátaljai egyházközségek 50.000 Ft-tal, a Család-Csoda résztvevői szintén 50.000 Ft-tal segítettek. A hely kevés ahhoz, hogy felsoroljuk mindazokat, akik elősegítői ennek az összefogásnak. Nem szeretnénk senkit sem kihagyni a felsorolásból, igyekszünk mindenkit megfelelő fórumon megemlíteni.
Számos magánszeméllyel sikerült az elmúlt héten kapcsolatba kerülni. Sokan érdeklődtek az iránt, hogy megunt, nem használt, de még jó állapotban levő tárgyaikat szívesen felajánlanák azoknak, akiknek most az árvízben mindenük „elúszott”. Biztosítottunk helyet az egyházmegyei  szociális irodában, ahonnan el tudjuk szállítani az adományokat a karitász raktárába (az orosi Szent András Közösségi Házba), ahonnan azután a szolgálatvezető, Szokira János atya viszi tovább az adományokat azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van ezekre az eszközökre, élelmiszerekre.
A szállítmányokat igyekeztünk a parókusok kezéhez juttatni, mert ők ismerik jobban a nehéz helyzetben levőket, s ők lehetnek az adományok gazdáinak megtalálásában a legfőbb „logisztikai pontok”.
A karitász számlájára érkezett pénzösszegek felhasználása elkezdődött: részben a LEGOTT Mentőcsoport működési költségeinek fejlesztésére, valamint a helyszínekre utazás költségeinek fedezésében kellett anyagi segítséget nyújtani, részben a fertőtlenítőszer, tisztítószer beszerzésére volt szükség, s az adományok célpontokra eljuttatásához is pénzre van szükség. A jövőben az árvízsújtotta települések helyrehozatalához is ebből is a pénzadományból lehet hozzájárulni, mely a tervek szerint az okozott kár mértékével arányos adományozást fog jelenteni.
A magánszemélyek adakozókedvét és leleményességét sem lehet eléggé méltatni: volt, aki a szokásos heti nagybevásárlást ezúttal az árvízkárosultakhoz szeretné eljuttatni, volt, aki felajánlotta, hogy szívesen segít majd a takarításban, főzésben, kertrendezésben, amint az árvíz elvonul, egyesek abban segítettek, hogy a rádióban reklámozzák a segítségnyújtást, mások civil szervezet tagjaként értékmegőrző céllal ajánlották fel kétkezi segítségüket templomfelújításban és parókia rendbetételében. A magánszemélyek között a kisnyugdíjastól a cégvezetőig találunk adakozókat, a szervezetek között pedig az egyesületek mellett szerzetesrendek is képviselik magukat. Több vállalkozás (kiskereskedők, nagyobb cégek) és karitászcsoportok is nagylelkű hozzájárulásukkal segítették a kialakult nehéz helyzet javítását.
A felajánlók a segítőkészség változatos, kreatív formáit találták és találják meg, melyet közvetítőként csak csodálni tudunk.
Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő emberekhez jutnak el az adományok, és látjuk, hogy ezt a bajba jutottak hálásan fogadják. Megtapasztalják azt a fajta szolidaritást, amire régóta nem láttak példát, és amiben talán reménykedni sem mertek.
Pénzadományaikat továbbra is várjuk a 11100702-19204886-41000007 (Hajdúdorogi Egyházmegye) számú számlára „Árvízkárosultaknak” megjelöléssel.
A Karitász nyíregyházi központjába (Nyíregyháza-Oros, Vezér u. 21.) Szokira János atyával való előzetes telefonos egyeztetés után (30/22-48-180) vihetnek felajánlott tárgyakat.
Adományaikat hétköznap, hétfőtől péntekig 9.00-12.00 között tudják átadni a Hajdúdorogi Egyházmegye Szociális Irodájában (Nyíregyháza, Bercsényi u. 13.). További információ: 20 / 599 51 31.
Amire jelenleg az árvíz-sújtotta településeken legnagyobb szükség van: tartós élelmiszer, tisztítószer, gumicsizma, szúnyogriasztó-szer, fertőtlenítőszer (mészhidrát).