Árvízi helyzet ÖSSZEFOGLALÓ

Továbbra is intenzív a védekezés az árvíz és a belvíz ellen országszerte. Több település a víz fogságában van, több mint ezer ember nem térhet haza otthonába.

A legsúlyosabb helyzet Borsod-Abaúj Zemplén megyében van. Országosan csaknem 80 közúton teljes az útzár. Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletet.

Péntek délután kiürítették a Borsod megyei Ócsanálost, mivel a települést a Hernád valamint a Vadász-patak árvize egyszerre vette körbe. 280 embernek készítettek elő szállást a szomszédos Ongán. Előbb a járműveket vitték át a szomszédos településre, dél körül pedig megkezdődött az emberek átszállítása.

A Ronyva patak pénteken délelőtt egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte Sátoraljaújhely egy részét. Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de össze nem döntötte azokat, egy épület megrepedt, több kis hidat megrongált a településen átfolyó patak. Vámosújfalun a Tolcsva-patak a híd előtt éjszaka kilépve medréből több házat – köztük az óvodát – körbefogott, egy épületbe be is folyt a víz. Péntek délelőtt megszüntették a védekezést, most már a szivattyúzás és a fertőtlenítés, takarítás folyik.

Időközben tovább romlott a közlekedési helyzet Borsodban. Miskolc – Felsőzsolca teljes lezárása miatt – már csak több órás kerülővel közelíthető meg Zemplénből. A megyeszékhelyről már egyetlen szlovákiai határátkelő sem közelíthető meg, mert a reggel még járható, Aggtelek felé vezető utat is elöntötte a víz egy szakaszon.

Az áradó Ipoly vasúti töltést mosott alá pénteken délután a Nógrád megyei Hontnál, a víz lakott területre ömlik be. A területről 5 embert kell kitelepíteni. A katasztrófavédelem 5000 homokzsákot szállíttat a helyszínre.

A szakemberek a Duna áradására is készülnek, ezért megkezdték a szükséges intézkedéseket a fővárosban. Pénteken lezárták a teljes budai és pesti alsó rakpartot, és megkezdődtek az előkészületek a Margitszigeten is.

Megcsúszott egy partfal, víz öntötte el a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat, két házból pedig ki kellett költöztetni az embereket Komárom-Esztergom megyében pénteken délután. A két házban lakó 8 embert családtagjaik fogadták be.

Szolnoknál magasabb lesz a Tisza vízállás, mint amire előre számítottak, itt újabb árhullám éri utol a jelenlegit. A szakemberek 900 centiméter fölötti vízállást várnak, az sem kizárt, hogy 950 centiméter magasságban tetőzik a folyó. Csütörtök este hét órakor a kormány veszélyhelyzetet hirdetett Szászberek és Jászberény között, 6 településre: ezek Jászdózsa, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek, Jászjákóhalma, Jászberény, valamint a borsóhalmi és a jásztelki szükségtározók.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében csütörtökön helyenként 5-20 milliméter eső esett, amely tartóssá teszi a felső szakaszok árhullámát. A Hármas-Körös, a Körösök és a Tisza áradásával közösen folyamatosan árad.

Belvíz ellen harmadfokon védekezik Kőröstetétlen, Kisújszállás, Jászladány, Jánoshida, Alattyán, Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Jásztelek önkormányzata.

Tiszabezdéden két utcát fenyeget a belvíz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen a pincék szinültig megteltek vízzel. A falu polgármestere II. fokú védelmi készültséget rendelt el, és segítséget kért más településektől.

Pénteken Pápát is elöntötte a víz, a Bakony-ér patak az esőzések miatt öntött ki. A helyeik 8000 homokzsákkal védekeznek a víz ellen, a tűzoltók pedig szivattyúkkal érkeztek a területre. A katasztrófavédelem hármas, kiemelt fokozatot rendelt el, ezért a pápaiak mellett ajkai és csornai tűzoltók is részt vettek a védekezésben. Péntek délután már apadt a patak, így nem veszélyezteti a házakat a víz.

Tolna megyében 19 településen folyamatos a védekezés. Forgalomkorlátozások is vannak a megyében, a 6-os főúton Mecseknádasdnál csúszott meg a partoldal. Több vasútvonalon késések vannak, mert a vonatok csak lassabban közlekedhetnek.

Szekszárdon csütörtökön életveszélyessé vált egy ház, a benne élő 3 fős családot az önkormányzat egy szállóban helyezte el ideiglenesen. Pénteken statikus mérnök is megvizsgálta az épületet és úgy döntött, hogy még a benne lévő tárgyak kipakolását sem engedélyezi. Bútorokat, ruhaneműket várnak felajánlásként a családnak. Medinán csütörtökön szintén életveszélyesnek nyilvánítottak két házat, a lakókat a helyi művelődési házban helyezték el.

Bonyhádon, Dunaföldváron, Tamásiban, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn, Őcsényben, Nagymányokon, Váralján, Kakasdon javult a helyzet az előző napokhoz képest.

Regölyön a Kapos átbukott a magasított gátakon, ott 30 ember dolgozik a védekezésben.
Madocsán szintén veszélyhelyzet alakulhat ki, 3 ember él a víz által veszélyeztetett területen. Pakson a várható árhullám miatt több géppel és a vízirendőrökkel közösen kezdték meg a védekezést. Szakályon egy korábban kitelepített háznál újra emelkedik a vízszint, újabb védvonalakat kell emelni a környéken. Simontornyán szintén a vízszint emelkedését várják. Döbröközön még tart a szivattyúzás a korábban elöntött pincéknél, Bátaszéken szintén újra kellett indítani a szivattyúzást. Dombóváron beszivárgott a víz a vízmű-telepre, de az ivóvizet nem veszélyezteti. A dolgozók csónakkal közelítették meg a területet és szivattyúzzák az épületbe jutott vizet.

Az országos közúthálózat csaknem 80 szakaszán teljes útzár van érvényben. A helyzet az észak-magyarországi, valamint a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról, és fokozott óvatossággal közlekedjenek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett több helyen is teljes útlezárást vezetettek be Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Közben Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain nem közlekedhetnek teherautók és kamionok sem.

– Független Hírügynökség –