„Árvíz? Na, az volt nálunk régen..!"

„Árvíz? Na, az volt nálunk régen..!"
Hajdú-Bihar – Megyénkben jelenleg nem egészen nyolcezer hektárt borít belvíz, és bár a védekezés folyamatos, a következő napok hirtelen felmelegedése miatt az elöntéssel érintett terület minden bizonnyal jóval tízezer hektár fölé kerül.

Már csak azért is, mert az úgynevezett átnedvesedett terület közel 27 ezer hektár.

Egy hetet kibírnak

A belvíz a legnagyobb gondot azon a több mint kétezer hektáron okozhatja, ahol vetéseket borít, bár szakemberek szerint egy heti vízborítást elméletileg a legtöbb kultúra kibír. Kérdés az is, hogy a következő napokban mennyit enged a föld fagya, hiszen attól függ, hogy mennyi csapadékot képes magába szívni a talaj.

„A belvíz elleni védekezéshez a technikai háttér rendelkezésre áll, összesen negyven szivattyútelep állítható üzembe a megyében szükség esetén” – jelentette ki Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.
– Komádiban rendelkezünk kitelepítési tervvel, vannak árvízvédelmi eszközeink is, bár szerencsére amióta a Sebes-Körös romániai szakaszán megépült egy hatalmas víztározó, komolyabb árvíz nem volt a településünkön – mondta el érdeklődésünkre Pénzes László polgármester.

A települési vezető a belvíz kapcsán megemlítette, hogy noha egyes laposan fekvő városrészekben ez visszatérő probléma, a csatornák nyári karbantartásának köszönhetően idén nincs komoly gond. „Mivel nálunk viszonylag kevés hó hullott, nem számítok komolyabb elöntésre a külterületeken sem” – tette hozzá.

Szivattyúk „beélesítve”

Berettyóújfaluban szerencsére nincs olyan ár- és belvízhelyzet, mint a Berettyó alsó szakaszán – tudta meg a Napló Ökrös Zoltán jegyzőtől. Elmondta, hogy a védekezéshez a szivattyúk bevethető állapotban rendelkezésre állnak, de egyelőre nem volt rájuk szükség.

Árvízveszély sem fenyegeti „Bihar fővárosát” – tudtuk meg a hivatal vezetőjétől.
Hencida környékén a belvíz egyelőre csupán foltokban van jelen, komolyabb elöntés nem keseríti a gazdák életét – adott számot a pillanatnyi helyzetről Fónyad László polgármester, hozzátéve, hogy ha az elkövetkező napokban jelentősebb mennyiségű esőt kapnak, az okozhat ezen a területen problémákat.

A folyó töltése megfelelően védi a falut egy árvíztől, ezért az elmúlt húsz év árvízi védekezés terén sem kívánt hősies helytállást a helybeliektől és a szakemberektől.
Komádi első emberéhez hasonlóan a gáborjáni polgármester sem emlékszik nagyobb árvízre a településén. Majosi Gyula érdeklődésünkre elmondta, hogy a falu szerencsés fekvése miatt (az egyik oldalon a csatorna, a másikon pedig a Berettyó vezeti le a vizet) belvízgondjuk nincs, és noha egy kicsit kilépett a medréből a folyó, veszélyes árra sem számítanak.