Árvíz: Majdnem száz útszakaszon van teljes útzár

Csaknem száz szakaszon teljes, többfelé pedig félpályás útzár illetve útszűkület nehezíti a közlekedést az ország közútjain az árvíz miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél pénteken rendkívüli munkavégzést hirdetettek az árvizes területeken, a társaság szakemberei 12 órás váltott műszakban dolgoznak ezeken. A helyzet továbbra is Borsod megyében, Miskolc, Szendrő, Edelény és Szikszó térségében a legkritikusabb.

Itthon a 30 ezer kilométeres közúthálózaton most csaknem száz útszakaszon van teljes útzár, és körülbelül ugyanennyin félpályás lezárással vagy útszűkülettel kell számolniuk az autósoknak. A közútkezelőnél pénteken rendkívüli munkavégzést hirdetettek az árvízzel érintett területeken. A szakemberek 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a legkritikusabb helyeken, a társaság ezért átcsoportosította erőforrásait a borsodi térségbe. A helyzet továbbra is itt a legsúlyosabb, főképp Miskolc, Szendrő, Edelény és Szikszó térségében. A kritikus helyeket útellenőrök járják, emellett hídmérnökök is folyamatosan vizsgálják az érintett hidak állapotát – tájékoztatta a Független Hírügynökségnek vasárnap Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A folyamatos eső és a vízátfolyások miatt a társaság az utóbbi hetekben nem tudta tartani kátyúzási ütemterveit sem. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy mindig tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó táblák jelzéseit és óvatosan vezessenek, a terelő utakon is.

Arra is figyelmeztetik a sofőröket, hogy ne hajtsanak be a lezárt útszakaszokra, a lezárásokat és tereléseket ne hagyják figyelmen kívül. A nehézgépjárművel közlekedőknek pedig továbbra azt javasolják, hogy a mellékúthálózat helyett inkább az országos főúthálózatot használják. Az alámosott, megrepedezett mellékutak kifejezetten veszélyesek lehetnek ugyanis, és ha ezeket egy-egy nehezebb gépjármű használja, csak még nagyobb lesz a kár.

Indulás előtt érdemes tájékozódni az utakról az Útinformnál, a 06-1/336-24-00-ás telefonszámon vagy a www.kozut.hu internetes oldalon.