Árvíz: Újabb esők nehezítik a védekezést

Árvíz: Újabb esők nehezítik a védekezést
A hétfőihez hasonlóan kedden is több helyen kell az ár- és belvízi védekezést jelentősen megnehezítő esőre számítani.

Csapadék főleg a Dunától keletre, illetve a Dél-Dunántúlon lehet. Napközben egyre több helyen – az ország középső részének kivételével – viharossá fokozódik a szél. A Dunán újabb, kisebb árhullám indult el a hétvégi esők miatt, a Tisza vízszintje is emelkedett egy szakaszon. Friss vizet kezdtek bevezetni a Hortobágy-Berettyóba, itt sokat javult a korábban megromlott vízminőség és elkezdődhetett a tisztítás is: hétfőn 19 mázsa haltetemet gyűjtöttek itt össze a szakemberek.

A Dunán a hétvégi csapadékok hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál első fok feletti vízszinten éjfélkor tetőzött, Komáromnál ma érheti el az első fokot.

A Tiszán Dombrád és Tokaj között enyhén emelkedett a vízszint, alatta apad. Szolnoknál a 954 cm-es értékű, hosszan elnyúlóan tetőzés óta 56 centimétert. Csongrádnál 860 centiméteren tetőzött, Szegednél másodfok felett, 808 centiméter körül mozog a vízszint. A szegedi tetőzés után csak lassanként kezd felgyorsulni az apadás üteme.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám ma hajnalban tetőzött Ipolytarnóc térségében, lentebb kissé haladta meg az elsőfokú készültségi szintet.

A Kapos végig árad

A Kapos a hétvégi és tegnapi heves csapadékok miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú fokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot, az alsó szakaszon a Tisza visszaduzzasztó hatása, valamint a felső tározók egyenletes ürítése miatt az első fokú szintet meghaladóak a vízállások.

A Hortobágy-Berettyón a felső szakaszon harmadfokú, az alsón első fokú a készültség.

A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt I-II. fokú készültségi szint felettiek a vízállások.

A folyók fő védvonalain 1381 kilométeren van különböző fokú készültség.

A belvízzel elöntött területek nagysága 150 000 hektár, ebből 71 ezer a vetés, szántó terület. Mind a 12 környezetvédelmi igazgatóság területén van belvízvédelmi készültség. Hétfőn a belvízi védekezésben 158 szivattyútelep és 42 szállítható szivattyú segítségével 16 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó területekre. Az év eleje óta majdnem 1,4 milliárd köbméter belvizet szivattyúztak le, ami majdnem megfelel a Balaton átlagos térfogatának.

– Független Hírügynökség –