Árvíz – Tehervagonokkal súlyozzák a vasúti hidakat az árvizes területeken

Kövekkel megrakott tehervonatokkal súlyozzák le az áradó vízfolyások fölött átívelő vasúti hidakat itthon, nehogy a víz elsodorja az építményeket.

Ilyen megoldást alkalmaznak Borsod megyében például Sajóecsegnél, Hernádnémetinél és Felsőzsolcánál.
A vasúti hidakat csak ott terhelhetik így meg, ahol két vágányon folyik a közlekedés: az egyik vágányon állnak a kövekkel megpakolt vonatok, a másikon pedig járhatnak a menetrend szerinti szerelvények. Az egyvágányú szakaszokon viszont leállítják a közlekedést a hidakon, vagy sebességkorlátozást vezetnek be – közölte vasárnapi miskolci sajtótájékoztatóján Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A miskolci vasútállomáson két olyan szerelvény is várakozik, amelyeket a katasztrófavédelem számára biztosíthatnak, ha valahol egyszerre sok embert kellene gyorsan kitelepíteni.

A vezérigazgató-helyettes idézett a vasúttársaság korábban kiadott közleményéből, amelyben az országos vasúti közlekedés helyzetéről van szó. Utalt egyebek mellett arra, hogy az árvíz miatt két területen kritikus a helyzet: Észak-Magyarországon, ahol három folyó, a Sajó, a Bódva és a Hernád együttesen árad, valamint a Duna mellett, a hegyeshalmi vonalon. Komárom és Almásfüzítő között például a vasúti pálya éppen az árvízvédelmi töltésen fut – mondta Mosóczi László. Az árvíz miatt ezután is késhetnek a vonatok az érintett vonalakon.

– Független Hírügynökség –