Árverésre bocsátják Churchill hagyatékának nagyobb részét

Akár az egy millió fontot is elérheti összesen a kikiáltási ár azon a három árverésen, amelyeket Sir Winston Churchill hagyatékának eddigi egyik legnagyobb részéből tart a Christie’s aukciós ház. – közölte szerdán a BBC.

Az árverésre bocsátott tárgyak között van a második világháború legendás brit miniszterelnökének egy el nem füstölt szivarja is.

Az eladó az amerikai kiadó mágnás, Steve Forbes, aki három évtized alatt vásárolta meg, illetve gyűjtötte össze Sir Winston tárgyait, amiket az aukciós ház szerdai bejelentése szerint a Christie’s három részletben bocsát átverésre.

Az első Londonban lesz nemsokára, és azon 150 tárgyat lehet megvenni, a második decemberben lesz New Yorkban, a harmadik pedig a jövő nyáron szintén a brit fővárosban. A Christie’s könyv – és kéziratrészlegének igazgatója, Thomas Venning azt mondta, hogy az egyik kincs egy 1940 júniusában született levél, amely kiváló betekintést ad a néhai kormányfő személyiségébe. A levél akkor íródott, amikor a háború legsötétebb napjaiban német invázió fenyegette Nagy-Britanniát.

Sir Winston levele voltaképpen egy válasz egyik volt magántitkárának, aki a Churchillnek írt levelében a megadásra céloz, és azt közli, hogy “talán itt az ideje a békecsinálásnak”. A miniszterelnök elkeseredett válaszlevele gyávasággal vádolja meg volt titkárát, és azt írja: “Ön helyett szégyellem magamat, visszaküldöm a levelét, hogy elégesse el, és elfelejtse a tartalmát.”

Az árverési tárgyak között van Churchill naplója, amely betekintést enged tevékenységébe 1939 szeptembere, vagyis a második világháború kitörése, és 1945 júniusa, vagyis a nácik legyőzése utáni napok között eltelt időszakba. A bejegyzések között vannak olyan összefoglalók, amelyek a Roosevelttel és a Sztálinnal folytatott tárgyalásokról szólnak. De vannak olyanok is, amelyek pihenését mutatják be: például focimeccseket vagy színházi látogatásokat. A Christie’s szerint ennek a naplónak a kikiáltási ára 120 ezer font.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,