ÁRVÍZ: rémhír a Hernád félméteres emelkedése

ÁRVÍZ: rémhír a Hernád félméteres emelkedése
Rémhírek a Hernád folyó fél méteres emelkedéséről felröppent információk – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Mint mondta, 50-70 centiméteres vízszint emelkedésről lehetett hallani a hétvégén, de nem várható ilyen. A folyók lassú apadásnak indultak, néhány helyen lehet 1-2 centiméteres emelkedés Borsodban. Az árvízi helyzetben drámai változás nem történt az éjszaka, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem romlott a helyzet – fogalmazott a szóvivő. A Dunán és a Tiszán a hét közepére várható árhullám, a védekezés folyamatos, de a két nagy folyó árhulláma előreláthatóan nem fog jelentős gondot okozni.

A Duna és a Tisza középső, illetve alsó szakaszain várhatók árhullámok, kitelepítésekre azonban ezeken a részeken várhatóan nem lesz szükség. Néhány veszélyeztetett épületből, elszórtan telepítettek ki embereket a Tisza mentén. A Duna mentén, főleg a Dunakanyarban, Esztergomnál, Kisoroszi, Visegrád, Szentendre környékén, illetve Budapesten kellett homokzsákokat bevetni a mélyebben fekvő részek védelmére. Budapesten például a Római part, a Hajógyári sziget, illetve a Margitsziget védelmét biztosítják zsákokkal. A Dunán a hét közepén valószínű a tetőzés. A folyó a fővárost nem veszélyezteti, Budapest 10 méteres vízállásig védett, ilyen pedig nem várható.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hétvégén elterjedt, hogy 50-70 centiméteres vízszint-emelkedés lesz a Hernádon, de ez rémhír – mondta Dobson Tibor. A folyók ott mindenütt lassú apadásnak indultak, helyenként várható csak legfeljebb még 1-2 centiméteres emelkedés.

Éjjel is sokan dolgoztak a gátakon, váltásban 18 ezer ember dolgozik összesen a védekezésben. Ónodnál, Felsődobszánál, Bőcsön, – a Hernád és a Bódva mentén voltak vízbetörések, de ezeket sikerült elhárítani. A hétvégén víz alá került Felsőzsolca nagyrészt még mindig víz alatt van. A településről 1300 embert kellett összesen kitelepíteni, kétharmaduk miskolci közösségi szállásokra került, a többiek rokonoknál helyezkedtek el. Országosan 3700 embert érint jelenleg a kitelepítés, közülük 3600-an borsodiak. 51 településről kellett összesen embereket ideiglenesen kitelepíteni.

Az elzárt települések száma óránként változik, 4-6 településről van szó, ilyen például hétfőn kora reggel Kiskinizs. Az elzárt települést úgy kell érteni, hogy a hétköznapi módokon nem lehet bejutni, de csónakkal, traktorral be lehet ezekre a helyekre is jutni és így az alapellátások is biztosítottak ezeken a településeken. Borsodban nem romlott a helyzet – foglalta össze a szóvivő.

– Független Hírügynökség –