ÁRVÍZ, ESŐ – 1600-szor riasztották a tűzoltókat az eső miatt

Egy nap alatt körülbelül 1600 riasztást kaptak az országban a tűzoltók keddtől szerda reggelig, az esetek 90 százalékában vízszivattyúzáshoz hívták őket a katasztrófavédelem adatai szerint.

Több mint 500 településen védekeznek most az árvíz ellen, és több mint 480 embernek kellett elhagynia az otthonát. A Nógrád megyei Pásztó térségében veszélyhelyzetet hirdetett ki kedd este a Kormányzati Koordinációs Bizottság, a város térségéből eddig 194 embert telepítettek ki.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe a Cuhai Bakony-ér áradása miatt 60 tűzoltót vezényeltek át. A tűzoltók homokzsákokkal védekeznek, hogy ne következzen be a két héttel ezelőtti katasztrófa, amikor több utcát is elöntött az áradat – mondta a Független Hírügynökségnek szerda reggel Szentes György, az országos katasztrófavédelem szóvivője. Pásztóra Budapestről 500 tábori ágyat indítottak útnak, és pszichológusok is segítenek az ott kitelepített embereknek.

A szóvivő tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tovább áradnak a folyók, a Hernád és a Sajó menti településekre 333 tűzoltót irányítottak át.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs osztályvezetője elmondta: szerda reggel 45 tűzoltó indul a Borsod megyei Sajóecsegre, várhatóan öt napig maradnak, hogy segítsenek az árvízi munkákban.

A Független Hírügynökség értesülései szerint Baranya megyében éjjel átvágták a Baranya-csatorna gátját, a vizet mezőgazdasági területre terelték, így sikerült elkerülni, hogy a víz elöntse Vásárosdombót és Sásdot.

A Tolna megyei Bikácson egy ház fala dőlt ki a megduzzadt András-patak miatt. Az ott lakót kiköltöztették, rokonainál húzta meg magát. Pakson a 6-os főút mellett megcsúszott a löszfal, emiatt egy családi ház fala megrepedt. A statikus szerint az épület biztonságos maradt, de a repedt falú szobába nem mehetnek be a lakók. Csikóstöttösön továbbra sem térhetett haza az a 38 ember, akit a Petőfi utcából költöztettek ki egy héttel ezelőtt. A Baranya patak itt árad, de egyelőre nem öntötte el újra az utcát, az épületek azonban még vizesek, így azokban lakni nem lehet.

– Független Hírügynökség –